Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση

Τρόικα, Προϋπολογισμός και Eurogroup καθορίζουν τις εξελίξεις. Το «κλειδί» για επιστροφή της τρόικας και η συγκρατημένη αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ. Συντηρείται το κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό. Νέος πονοκέφαλος η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά.

Η... Μεγάλη Εβδομάδα για την κυβέρνηση

Ένα επταήμερο – φωτιά ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο να υπερκεράσει τις διαφορές με την τρόικα κρατώντας σε ισορροπία το «εσωτερικό μέτωπο». Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, οι ελληνικές προτάσεις έχουν αποσταλεί στην απέναντι πλευρά, η οποία, ίσως σήμερα, αποφανθεί θετικά ή αρνητικά, καθορίζοντας το μέλλον των συνομιλιών.

Ένα ενδεχόμενο θετικό νεύμα των δανειστών, θα ξεκλειδώσει την επιστροφή τους στην Αθήνα και πιθανότατα το τέλος της αξιολόγησης, ενώ μια αντίθετη εξέλιξη -που φυσικά ξορκίζουν στην κυβέρνηση- δεν αποκλείεται να δρομολογήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και δεν είναι μόνο η απάντηση που περιμένουμε από την τρόικα που δίνει μορφή θρίλερ στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό αυτή τη χρονική συγκυρία: την Τετάρτη εισάγεται στην ολομέλεια προς συζήτηση ο Προϋπολογισμός που θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του κρίσιμου για τη χώρα μας Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά το κυβερνητικό στρατόπεδο, στελέχη του οποίου, αν και κρατούν επιφυλάξεις κυρίως λόγω της στάσης της τριμερούς (και περισσότερο του ΔΝΤ) κατά τις τελευταίες μέρες, δεν παύουν να δηλώνουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για το ξεμπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων. «Δίνω 60% πιθανότητες επιστροφής εντός των ημερών, οι προτάσεις που στείλαμε υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις τους», αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι η τρόικα εντός των ημερών θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά την αποστολή από την πλευρά μας των συμπληρωματικών προτάσεων χθες τα ξημερώματα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ, χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, είχε την ευκαιρία να τα πει από κοντά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Αν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα εντός των αμέσως επόμενων ημερών, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση του review. Ούτως ή άλλως πλέον, εκτιμάται αρμοδίως, ότι η πολλή δουλειά έχει γίνει εξ' αποστάσεως και στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ πάντως η Κομισιόν τηρεί σιγή ιχθύος, όπως φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της, κου Σχoινά.

Το... κλειδί της επιστροφής

Το κλειδί για την επιστροφή της τρόικας φαίνεται να κρατά ο ΦΠΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρατούν επτασφράγιστο μυστικό, ποιες ακριβώς μεταβολές εμφανίστηκε διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει στο θέμα του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν σε επίπεδο αρχηγών (Σαμαράς – Βενιζέλος).
Από το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, τονίζουν ότι «το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με τους συντελεστές του ΦΠΑ θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες».

Οι -μετρημένες στα δάχτυλα- πληροφορίες συγκλίνουν στην αύξηση του ΦΠΑ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% σήμερα «στα επίπεδα της 1ης Ιανουαρίου 2011». Τότε ο ΦΠΑ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία ήταν 11% (πριν την αύξηση στο 13%) αν και θεωρείται δύσκολο να υπάρχουν δύο υπερμειωμένοι συντελεστές (6,5% και 11%). Οι κανόνες της Ε.Ε είναι αυτοί που υποδεικνύουν ότι αν γίνει μετάταξη της διαμονής σε ξενοδοχεία σε άλλο συντελεστή αυτός θα είναι το 13%, εκτός και εάν υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές στο ύψος των συντελεστών...

Με δεδομένο ότι ο τζίρος στα ξενοδοχεία (αμιγώς για διαμονή) ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ το χρόνο – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ- , ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% και υπό την παραδοχή ότι ο τζίρος παραμένει αμετάβλητος, οδηγεί σε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 325 εκατ. ευρώ.

Η συνεννόηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Στη συγκυβέρνηση επιμένουν ότι νέα μέτρα όσον αφορά τη μείωση μισθών και συντάξεων δεν πρόκειται να υπάρξουν και αποδίδουν τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση στο ότι πρόκειται για το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος και τη βούληση της τρόικας να διασφαλιστεί για την επόμενη μέρα, καθώς και στην εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, με σαφείς τις αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Και παρά την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά (με άρθρο του στο Έθνος) στη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον όμως αυτός αλλάξει στάση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός είναι πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συναίνεσης. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Τσίπρα την Κυριακή στα Ιωάννινα.

Την ίδια ώρα, ένας ακόμα "πονοκέφαλος" ήρθε να προστεθεί στην κυβέρνηση και αυτός δεν είναι άλλος από τη νέα απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει τρεις επαγγελματικές ομάδες για τη μείωση των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, ζητά να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και μάλιστα με άμεση καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν, οι συντάξεις των ενστόλων (Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας), των πανεπιστημιακών καθηγητών και των Διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v