Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of America: Ανάπτυξη 1,8% βλέπει για Ελλάδα το 2015

Ανάπτυξη 1,8% το 2015 και 2,1% το 2016 προβλέπει η BofA, με ώθηση από την εσωτερική ζήτηση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας στήριξης και οι εκλογές παραμένουν τα βασικά ρίσκα.

Bank of America: Ανάπτυξη 1,8% βλέπει για Ελλάδα το 2015

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2015 (πολύ κάτω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,9%) και 2,1% το 2016, λαμβάνοντας ώθηση από την βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την ανάκαμψη των επενδύσεων και την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμά η BofA.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η συμμετοχή των εξαγωγών στην ανάπτυξη θα παραμείνει «σιωπηλή», καθώς θα συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών λόγω ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης. Οι αναλυτές της BofA επισημαίνουν ότι οι θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν κλειδί για το outlook του 2015.

Οι προκλήσεις για μια προαιρετική συμφωνία

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της με την τρόικα, θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υπογραφή μιας προαιρετικής γραμμής μέσα στο 2015, τονίζει στην έκθεση η BofA.

H πρώτη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του σημερινού προγράμματος, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει ότι η τρόικα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση των όρων της νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με την BofA η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στην διατήρηση των πιέσεων για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην απομάκρυνση από το σημερινό μοντέλο «μικροδιαχείρισης» από την τρόικα. Οι δανειστές μπορεί να παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία, αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το Μάρτιο.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παραμείνει σημείο τριβής. Παράλληλα, εκτιμούν ότι όσο πιο μικρός είναι ο ρόλος του Ταμείου στην νέα συμφωνία, τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα για την Ελλάδα να λάβει ένα κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI).

Επιπλέον, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί στην πρόσβαση στις αγορές. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αντλήσει πόρους από μια προαιρετική γραμμή πίστωσης, θα βρεθεί πίσω από εκεί που ξεκίνησε, υπογραμμίζει η BofA.

To πολιτικό ρίσκο

Μια αποτυχία να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων στην Βουλή για την εκλογή προέδρου στις 9 Φεβρουαρίου θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς στήριξη από άλλο κόμμα.

«Ο κίνδυνος για δεύτερο γύρο εκλογών, όπως το 2012, καθώς και η αβεβαιότητα για την μορφή της νέας κυβέρνησης και την σχέση της με την τρόικα μπορεί να πυροδοτήσει σημαντική νευρικότητα στις αγορές» προειδοποιεί η BofA.

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί τελευταία προς το κέντρο, πολλές από τις πολιτικές του είναι αντίθετες με βασικές μεταρρυθμίσεις και στόχους του σημερινού προγράμματος, απαιτούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια και οδηγούν σε χειρότερη δυναμική για το χρέος» τονίζει ο διεθνής οίκος.

Oι προβλέψεις της BofA ως το 2016

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v