Αποδραματοποίηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αργά το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε ραντεβού στο Παρίσι με τους επικεφαλής της. Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις θα είναι διήμερες και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, "πάμε στο Παρίσι για να σπρώξουμε τη διαπραγμάτευση, να ξεκολλήσει". Με βάση την ίδια πηγή, δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά ολοκλήρωσή του και μετάβαση στη νέα σχέση, στην οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Σήμερα στις 18:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου και αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις.
Στο ελληνικό διαπραγματευτικό σχήμα, μέχρι στιγμής έχει κλειδώσει η συμμετοχή του κ. Χαρδούβελη, του στενού συνεργάτη και συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του Τάσου Αναστασάτου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εκτελεί και τα καθήκοντα του προέδρου του ΣΟΕ μετά την παραίτηση του κ. Στεφανάδη. Στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί και αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, στο Παρίσι θα εξετασθούν τόσο η τρέχουσα αξιολόγηση όσο και η επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ παραμένει ο στόχος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Στο ιδανικό σενάριο όπου η πέμπτη αξιολόγηση κλείσει στο Παρίσι, θα πρέπει να αναμένεται ότι η τρόικα δεν θα έλθει στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας έτσι εκτός ελληνικού εδάφους τη διαδικασία στο πλαίσιο του υφιστάμενου μνημονίου. Ωστόσο, η τρόικα έχει επιδείξει τον τελευταίο καιρό σκληρή στάση και δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαριστεί στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για την επόμενη μέρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει ισχυρές δεσμεύσεις από την Ελλάδα.
Βασική εστία διαφωνίας δεν είναι άλλη από το δημοσιονομικό κενό, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί η τριμερής για το 2015 στα 2,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για υποτιθέμενο κενό, που είναι η βασική αιτία διαφωνίας.
Με το όπλο του δημοσιονομικού κενού η τρόικα πιέζει για συμβιβασμούς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως την επόμενη μέρα.