Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, αν και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς είναι πως σήμερα το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει.
Το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο εσωτερικό με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε διαρκείς συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου οι οποίες κατέληξαν στην αποστολή πρόσθετων δημοσιονομικών στοιχείων στην τρόικα. Επ' αυτών αναμένεται απάντηση των τροϊκανών σήμερα και από αυτές τις απαντήσεις θα κριθεί αν και πότε θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να προκύψει ημερομηνία επιστροφής.
Η εικόνα θα πρέπει να έχει αρχίσει να μορφοποιείται έως την Πέμπτη οπότε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος. Ο κ. Αναστασάτος έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, μετά την παραίτηση του Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Αν οι διαπραγματεύσεις εκ του μακρόθεν πάνε καλά, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως ακόμα προλαβαίνουμε το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον όσον αφορά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.
Η τρόικα πάντως φαίνεται δύσκολο να επιστρέψει εντός της εβδομάδας και λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών, η οποία εκτιμάται πως θα κρατήσει στις ΗΠΑ τα στελέχη του ΔΝΤ που μετέχουν σε αυτήν.
Αν η τρόικα επιστρέψει την 1η Δεκεμβρίου, και εφόσον τα βασικά σημεία διαφωνίας έχουν γεφυρωθεί εκ του μακρόθεν, τότε το fast track σενάριο μπορεί να έχει βάση. Αξιολόγηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και επιδίωξη συμφωνίας για τη «νέα σχέση» στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αλλά όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου «αν θέλουν, η διαπραγμάτευση κλείνει σε μία μέρα».
Το βασικό εργαλείο πίεσης της τρόικας δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κενό, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί για το 2015 στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για υποτιθέμενο κενό, που είναι η βασική αιτία διαφωνίας.
Με το όπλο του δημοσιονομικού κενού, η τρόικα πιέζει για συμβιβασμούς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως την επόμενη μέρα.
Επιπλέον προσκόμματα δημιουργούν οι διαφωνίες της τρόικας στο εσωτερικό της. Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Κομισιόν είναι πιο ελαστική, σε αντιδιαστολή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πιέζει έντονα αναφορικά με τον ρόλο που θα έχει από το 2015 και μετά.
Δεδομένη θεωρείται η παραμονή του στη χρηματοδότηση - προληπτική ή «κανονική» μένει να φανεί - και στον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ρόλος «στο πίσω κάθισμα», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, φαίνεται πολύ δύσκολο να περάσει.