Βόμβα μεγατόνων έριξε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στο θέμα και με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί, ενώ ο Γ. Βρούτσης τονίζει ότι η εγκύκλιος θα εκδοθεί τη Δευτέρα.
"Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης", τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Για το θέμα μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΠΑΣΟΚ. «Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης», σημειώνει. «Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της. Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».
Συνολική διαφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις της τρόικας αφορούν τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Οι εκτιμήσεις για το κόστος και η απαίτηση της τρόικας προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των ρυθμίσεων. Πολιτικώς θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια. Το Γενικό Λογιστήριο «τρέχει» εκ νέου τις δικές του εκτιμήσεις για την επίπτωση των ρυθμίσεων στα έσοδα, προκειμένου κατά τις διαπραγματεύσεις να αποδείξει ότι η εκτίμηση της τρόικας είναι υπερβολική.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ούτως ή άλλως -ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα έσοδα από φόρους και εισφορές- πως το δημοσιονομικό κενό είναι τόσο μεγάλο -περί τα 2 δισ. ευρώ- που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα. Γι' αυτό έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων. Για την ακρίβεια προτείνει να παραμείνει ο στόχος για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έως 4,5% του ΑΕΠ, αλλά να επιτευχθεί αυτό ένα με δύο χρόνια αργότερα και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ετσι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό. Μάλιστα, αυτή την άποψη φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο άλλος «σκληρός» της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο, καθώς φοβάται ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος δεν θα είναι «δωρεάν», δηλαδή οι πιστωτές θα ζητήσουν ως «αντάλλαγμα» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει προεκλογικά.
Μητσοτάκης: Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε πως η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσέθεσε ότι η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Προσέθεσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος.
Από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στον BHMA Fm χαρακτήρισε «αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ο ψηφισμένος νόμος. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στις αποφάσεις της, απλώς η Τρόικα μας πιέζει για να γίνουν μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει».
ΣΥΡΙΖΑ: Το θέμα δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με κέντρα εκτός χώρας
Για την υπόθεση τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας», σημειώνει η ανακοίνωση.
ΔΗΜΑΡ: Να αποκρουστούν οι πιέσεις
"Ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το «τέλος του μνημονίου»", υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».