Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα κάγκελα του Προεδρικού κρεμάστηκε η συναίνεση

Στο κλίμα πόλωσης επιμένουν Σαμαράς και Τσίπρας. Η παρέμβαση Παπούλια και οι «επερχόμενες χιονοστιβάδες». Προβληματισμός από την πίεση των δανειστών για νέα «σύμβαση». Το στοίχημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στα κάγκελα του Προεδρικού κρεμάστηκε η συναίνεση

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαφωνίας επισφραγίστηκε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τις διαδοχικές συναντήσεις του Κάρολου Παπούλια με τον Αλέξη Τσίπρα αρχικά και με τον Αντώνη Σαμαρά στη συνέχεια.

Την ώρα που οι πιέσεις από το εξωτερικό παραμένουν έντονες και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως θα απαιτηθεί μια νέας μορφής «σύμβαση» μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν τη στρατηγική της πόλωσης.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για «ελάχιστη πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα για να αντιμετωπίσουμε ομόθυμα όλα αυτά τα οποία επέρχονται σαν χιονοστιβάδες», μάλλον δεν ελήφθη και το δίπολο των κομμάτων εξουσίας δείχνει την πρόθεσή του να φτάσει μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, με σφοδρή ανταλλαγή πυρών και καμία διάθεση προσέγγισης της απέναντι πλευράς.

Κύριο χάσμα τους οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας απαίτησε και πάλι χθες μετ' επιτάσεως, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τις ξόρκισε εμφατικά, εκτιμώντας ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τελικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει από το τραπέζι το θέμα των πρόωρων εκλογών, τότε όλα μπορούν να συζητηθούν», λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, που ασκούν οξεία κριτική για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. «Μόνο πολιτική σταθερότητα δεν δείχνει να επιζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι πρόωρες εκλογές δεν θέλουν ούτε οι πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ούτε και οι ξένες αγορές, κάτι που φάνηκε με το πρόσφατο μίνι κραχ του χρηματιστηρίου και την εκτόξευση των ομολόγων. Πάντως, δεν αποκλείεται τελικά ο πρωθυπουργός να συμφωνήσει να συμμετάσχει σε σύσκεψη αρχηγών μόνο για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη καμπή.

Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για τεχνητή πόλωση και επιλογές αποσταθεροποίησης, επισημαίνει ότι οι 180 αναγκαίοι βουλευτές δεν μπορούν να προκύψουν σε καμία περίπτωση για την εκλογή Προέδρου και ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τον Μάρτιο μόνο κακό κάνει στη χώρα.

Ακόμα και αν συγκληθεί Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος θα επαναλάβει αυτά που είπε χθες, δηλαδή πρώτα εκλογές και μετά συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου, και τα οποία, με βάση τις ίδιες πηγές, θα μπορέσουν να προσφέρουν διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Όπως επαναλαμβάνουν, εξάλλου, στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δεσμευτεί με ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς τη συμφωνία της αντιπολίτευσης, καθώς πλέον, μετά και τις ευρωεκλογές δε διαθέτει την πολιτική νομιμότητα.

Θέση στην κόντρα πήρε και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, που με ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά εθνική σταθερότητα, για να αλλάξει σελίδα και να πετύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την οικονομική της ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία».

Πέρα πάντως από τη μάχη των εντυπώσεων, η κυβέρνηση έχει μια πολύ πιο σημαντική μάχη μπροστά της, αυτή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σύντομα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε νέα συνάντησή τους, θα κληθούν να εγκρίνουν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις υπάρχουσες εκκρεμότητες, τις οποίες στη συνέχεια θα περιλάβουν σε επιστολή που θα αποστείλει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία η τριμερής να επανέλθει στον διάλογο σύντομα και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τάχιστα και σίγουρα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αντιστραφεί το κλίμα, σε συνδυασμό και με την πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v