Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλοι μονόλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο

Η ατζέντα των ραντεβού Τσίπρα και Σαμαρά με τον Κάρολο Παπούλια. Ο πόλεμος των εντυπώσεων και η ρητορική των δύο αρχηγών. Καταλήγουν σε συμφωνία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι για την τελική πρόταση στην τρόικα.

Παράλληλοι μονόλογοι στο Προεδρικό Μέγαρο

Ευχής έργον θα ήταν οι επισκέψεις που θα δεχθεί σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο από τους Αλέξη Τσίπρα -νωρίς το απόγευμα- και Αντώνη Σαμαρά -αργότερα- να είχαν ένα θετικό για τον τόπο αποτέλεσμα, όσον αφορά την αναγκαία συναίνεση έστω στα στοιχειώδη. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις διαθέσεις και τις διαρροές των δύο πλευρών, τουλάχιστον πριν από τις συναντήσεις, διαπιστώνει πως πολύ δύσκολα θα προκύψουν πολλά περιθώρια για συγκλίσεις.

Ακόμα και για το διαδικαστικό της υπόθεσης, τη χρονική σειρά των δύο ραντεβού, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν παρασκηνιακά τα ξίφη τους, αποτυπώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δυσκολία εύρεσης κοινής γραμμής πλεύσης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως ο κ. Σαμαράς δεν θα συμμετάσχει στα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζουν πως δεν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα πιθανής σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζουν πάνω σε αυτό πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος διεμήνυε πως αν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβλεπε από κοντά τον πρωθυπουργού, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να του ζητήσει και πάλι την προσφυγή στις κάλπες. Γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ακυρώνει εξαρχής την προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο μέτωπα, στα εθνικά θέματα, με αφορμή τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων, και στις επισκέψεις του σε Κύπρο και Αίγυπτο στο τέλος της εβδομάδας, καθώς και στην οικονομία. Θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και το σχέδιο της κυβέρνησης για άμεση έξοδο από τα μνημόνια και τη νέα σελίδα που, σύμφωνα με το Μαξίμου, ανοίγει για τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, οι οποίες, όπως θα πει, δεν απειλούν την πολιτική σταθερότητα, και θα κάνει λόγο για κυβέρνηση χωρίς πολιτική νομιμότητα. Επίσης, θα επαναλάβει αυτό που υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία τελευταία, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται για υπογραφές της σημερινής κυβέρνησης με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά προβλέπεται να κάνει στο «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. του ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Στην Κουμουνδούρου, παρόλο που διά στόματος του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη (στην εφημερίδα Εξέλιξη), λένε ότι «ποτέ δεν είναι χωρίς αξία μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν είναι εκ των προτέρων γνωστό πως έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις», διευκρινίζουν πως μόνο αν συμφωνηθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο θα μπορεί η συζήτηση να έχει ουσία.

Αύριο, σειρά να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, βλέποντας το κόμμα του να καταρρέει δημοσκοπικά, αναζητεί τρόπους ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει και ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα την ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το θέμα του χρέους.

Ανοιχτή γραμμή Βρούτση με τρόικα

Και όλα αυτά ενώ η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα για το τελικό στάδιο αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σε αναμονή των τελικών προτάσεων της κυβέρνησης για τη διευθέτηση των διαφορών που έχουν προκύψει. Με τις δύο συναντήσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή (με τη συμμετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη) και το Σάββατο (παρουσία και του Γιάννη Βρούτση) η συμφωνία ανάμεσα στο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν επήλθε. Μόνο ανοιχτό μέτωπο είναι ο συνδικαλιστικός νόμος για τον οποίο ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα για να δοθεί ένα πρώτο πράσινο φως.

Όταν συμβεί αυτό, τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για να εγκριθούν στην τελική τους μορφή οι ελληνικές προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα αποσταλούν γραπτά στους δανειστές, για να προσδιοριστεί συγκεκριμένα πλέον ο χρόνος επιστροφής τους στη χώρα μας.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, πάντως, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Όπως είπε, δεν θα παρθούν νέα μέτρα και δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Επίσης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό (πέρα από μια οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος) και προανήγγειλε την ύπαρξη ενός νέου, οριστικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα. Για τις απολύσεις και την ανταπεργία, είπε ότι τα έχει λύσει ο αστικός μας κώδικας, τονίζοντας όμως ότι δεν χρειάζονται προκλητικά προνόμια για τους συνδικαλιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v