Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες και «εκβιασμούς»

Νέες διαφωνίες μεταξύ προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας. Οι δύο τροπολογίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που έγιναν μία και τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα. Για αργότερα παραπέμφθηκε το θέμα των συμμαχιών. «Όχι» σε κρατικοποίηση τραπεζών και διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ.

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες και «εκβιασμούς»

Νέο χάσμα μεταξύ των προεδρικών και της Αριστερής Πλατφόρμας όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών αλλά και της στάσης του κόμματος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπήρξε στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία των μελών του οργάνου τάσσονται υπέρ του ανοίγματος της Κουμουνδούρου σε προοδευτικές δυνάμεις με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ισχυρής βάσης, ενόψει μιας πιθανής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι, με σαφώς πιο... αριστερή ρητορική, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούν με τη συμπόρευση με όσους "αποχωρίζονται θολά και καιροσκοπικά από το μνημονιακό μπλοκ, αλλά δεν ασκούν αυτοκριτική". Τελικά, για να πέσουν και οι τόνοι, το θέμα των συμμαχιών παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Η Πλατφόρμα είχε καταθέσει από χθες ένα κείμενο με τις θέσεις της, ενώ αρχικά υπήρχε η εικόνα ότι θα καταθέσει και δύο τροπολογίες για να συμπεριληφθούν στην τελική εισήγηση. Τελικά, η τροπολογία που κατατέθηκε ήταν μία, αναφορικά με τις τράπεζες και τη φορολογία, η οποία όμως απορρίφθηκε με ψήφους 76 έναντι 61.Αποτέλεσμα που δείχνει ενισχυμένη την Πλατφόρμα, παρόλο που απουσίαζαν πολλά στελέχη της πλειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τα άμεσα μέτρα για την φορολογική ελάφρυνση των φορολογικών εισοδημάτων, τη διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ, την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας και τα μέτρα κατά της φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου για τα μεγάλα εισοδήματα.

Επίσης, η εσωκομματική μειοψηφία ζητά "πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ", διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και του μεγαλύτερου χρέους του χρέους, ενώ έντονα είναι και τα παράπονα για ελλιπή ενημέρωσή τους για αποφάσεις που λαμβάνονται στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια.

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεργασιών και ζήτησε να μην μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημαία ευκαιρίας και να παραμείνει "αμετάθετος στόχος μας κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς". Αναφερόμενος στην αναταραχή στις αγορές, υποστήριξε ότι είναι απότοκος των νέων δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, ενώ σε άρθρο του σε ιστοσελίδα ζητεί από την ηγεσία να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο που να ανταπαντά στις "αγορές" όταν θα "υπεραντιδράσουν" και στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της Κουμουνδούρου.

Αλλά και ένα άλλο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Στάθης Λεουτσάκος, ανέφερε νωρίτερα ότι "δεν μπορεί να ταξιδεύουν πάντα οι ίδιοι στην πρώτη θέση στο κρουαζιερόπλοιο. Πρόσωπα που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του Βενιζέλου και με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ".

Μηνύματα από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κατά τη χθεσινή του ομιλία, εκτίμησε ότι "μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές και δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με "άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα". Όπως είπε, "αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία, με πιστοποιητικά καθαρότητας, όχι με πολιτικά πιστοποιητικά".

Παράλληλα, έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα, τονίζοντας την ανάγκη "να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό, τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια, τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα".

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία και εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 απαιτούμενων βουλευτών. Κάλεσε μάλιστα τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να πράξουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v