Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς εποπτεία η αγορά υπηρεσιών πιστοποίησης

Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση των φορέων εποπτείας δηλώνει ο CEO της TUV Hellas. Eλλειπείς οι έλεγχοι σε ανελκυστήρες και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το κοινό. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Χωρίς εποπτεία η αγορά υπηρεσιών πιστοποίησης

Χωρίς ουσιαστική εποπτεία βρίσκεται η αγορά των υπηρεσιών επιθεώρησης και πιστοποίησης προϊόντων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Αποτέλεσμα να αφθονούν φορείς που προσφέρουν χαμηλής ή κακής ποιότητας πιστοποιητικά ποιότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με τον Σάββα Πελτέκη πρόεδρο δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορών Πιστοποίησης και διευθύνοντα σύμβουλο της TUV Hellas, (θυγατρική του γερμανικού οργανισμού TUV Nord Group), η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση των φορέων εποπτείας μεταξύ διαφόρων υπουργείων. Κυρίως δε από τη μη
εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την ασφάλεια εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό όπως παιδικές χαρές και παιδότοποι, ανελκυστήρες, ενώ η νομοθεσία για τους ελέγχους σε γήπεδα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο ως προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως λέει ο ίδιος, από τους 400.000 ανελκυστήρες που λειτουργούν στην Ελλάδα μόνο οι 100.000 υφίστανται επιθεώρηση ανά πενταετία ή διετία (ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου) από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προκειμένου να λάβουν τα πιστοποιητικά για την ασφαλή λειτουργία τους. Επίσης, από τις 16.000 παιδικές χαρές και δημόσιους παιδότοπους που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο και εξασφάλιση πιστοποιητικού ασφάλειας, λιγότεροι από 100 το έχουν λάβει. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης αγοράς είναι, ότι υπό τις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει έναν ετήσιο τζίρο γύρων στα 100 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 50 εκατομμυρίων.

Η TUV Hellas

Σε ό,τι αφορά στην TUV Hellas, η εταιρεία με παρουσία 25 χρόνων στην ελληνική αγορά, αποτελεί ηγετικό φορέα στους ελέγχους και πιστοποιήσεις, με ετήσιο τζίρο γύρων στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κεχριμπάρη, υπεύθυνο για τις δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εξωστρέφεια, με την ίδρυση θυγατρικών στην Αίγυπτο και Κύπρο και με γραφείο αντιπροσώπευσης στη Βυρηττό. Επιπλέον δε, έχει την ευθύνη συντονισμού και χάραξης στρατηγικής στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Παρά την κρίση η TUV HELLAS έχει διατηρήσει τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ απασχολεί 90 στελέχη πλήρους απασχόλησης και με ειδική εμπειρία σε θέματα Επιθεωρήσεων, Ελέγχου Ποιότητας και Πιστοποιήσεων, έγκρισης Τεχνικών Μελετών, Μελετών Πραγματογνωμοσύνης, οι οποίοι εγκρίνονται και πιστοποιούνται από το TUV NORD.

Επιπλέον, συνεργάζεται με πάνω από 100 εξωτερικούς συνεργάτες με γνώσεις σε εξειδικευμένα αντικείμενα. Συγχρόνως, παρέχει υπηρεσίες σε ολόκληρο το φάσμα των μικρομεσαίων Ελληνικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βάση του παραγωγικού ιστού της χώρας, συμβάλλοντας, στη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των πελατών της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η TUV HELLAS είναι κοινοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φορέας σχετικά με τη σήμανση CE και έχει επίσης αναγνωρισθεί ως επίσημος Φορέας Ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις σε τομείς όπως ανελκυστήρες, ανυψωτικά μηχανήματα, βυτιοφόρα, εξοπλισμό υπό πίεση και προϊόντα δομικών κατασκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v