«Περνούν» τα stress tests οι κυπριακές τράπεζες

Κλίμα αισιοδοξίας δημιουργείται για τα τραπεζικά stress tests και για την πορεία της οικονομίας, ανησυχία ωστόσο προκαλούν οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο. Τα τελευταία νέα από το Νησί της Αφροδίτης.

«Περνούν» τα stress tests οι κυπριακές τράπεζες

«Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι θετικά και αν παρουσιαστεί κάτι, αυτό θα είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην κρατική τηλεόραση, θέλοντας προφανώς να αποφύγει τυχόν ψιθύρους και παρενέργειες ενόψει της 26ης Οκτωβρίου (ημέρα ολοκλήρωσης των ελέγχων).

Με την άποψη της κας Γιωρκάτζη συμφωνούν και τραπεζικοί κύκλοι της Μεγαλονήσου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον ζήτημα για την ασφάλεια των καταθέσεων. Οι ίδιες πηγές άλλωστε σημειώνουν πως:

• Η Τράπεζα Κύπρου μόλις τους τελευταίους μήνες ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας ένα δισ. ευρώ και μάλιστα προσελκύοντας ισχυρούς επενδυτές από το εξωτερικό όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και τα funds του Wilbur Ross που αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέτοχο του Συγκροτήματος.

• Η Ελληνική Τράπεζα πέρα από την περυσινή της κεφαλαιακή ενίσχυση από ιδιωτικά κεφάλαια, ετοιμάζεται για νέα ΑΜΚ και -όπως λέγεται- μέρος τουλάχιστον των σημερινών μετόχων είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

• Τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έχουν ήδη λάβει κρατική ενίσχυση 1,4 δισ. ευρώ και έχουν υπόλοιπο ενίσχυσης άλλα 100 εκατ. ευρώ.

• Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς, ούτε και αυτές φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν κάποιο μη διαχειρίσιμο πρόβλημα από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests.

• Και τέλος, το μνημόνιο προβλέπει άλλο ένα δισ. ευρώ, ως απόθεμα στήριξης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στο βαθμό που αυτό χρειαστεί.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση -κάνοντας χρήση και της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ- προσπαθεί να «περάσει» ένα ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας σε Κύπρο και εξωτερικό, με στόχο η επιδιωκόμενη ανάκαμψη να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επανεκτίμησε επί το θετικότερο τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία, μιλώντας για φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,2% (στο -4,2% η προηγούμενη πρόβλεψή του, για -3,0% μιλά τώρα η κυβέρνηση) και για θετικό ρυθμό ανάπτυξης +0,4% μέσα στο 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρης Γεωργιάδης τόνισε από την πλευρά του πως η Κύπρος υπερβαίνει συστηματικά τους στόχους του μνημονίου και πως για πρώτη φορά η ανεργία αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Τέλος, σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο περί εκποιήσεων (η μη ψήφιση του οποίου έχει οδηγήσει στην αναστολή των δανειακών δόσεων) εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το θέμα θα επιλυθεί αργότερα, ή γρηγορότερα.

Παρόλα αυτά, έγκυροι κύκλοι της κυπριακής αγοράς επισημαίνουν πως πέρα από το οικονομικό, υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα στην Κύπρο. Ενα θέμα που αναδεικνύεται ενώ η εμπλοκή στο θέμα των κόκκινων δανείων οδηγεί σε μη επιστροφή της τρόικας στο νησί τουλάχιστον για το υπόλοιπο της χρονιάς.

«Όποτε στην Κύπρο υπήρχε πρόεδρος που δεν διέθετε τη δεδηλωμένη στη Βουλή, είχαμε προβλήματα. Θυμηθείτε την τελευταία περίοδο του κ. Χριστόφια» σημείωσε γνωστός παράγοντας της αγοράς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη απόκλιση θέσεων μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη (Δημοκρατικός Συναγερμός) και του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι κόντρες των δύο πλευρών λαμβάνουν ενίοτε και προσωπικό χαρακτήρα, με τον κ. Παπαδόπουλο να καταγγέλλει πρόσφατα πως στο υπό ψήφιση (και εκλογή) διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν και υποψήφια μέλη που είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη.

Πάντως, το προτεινόμενο Δ.Σ. έχει προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις και -μεταξύ άλλων- διαμαρτύρονται για έλλειψη αντιπροσώπευσης τόσο οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, όσο και τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η εμπλοκή του Τζόζεφ Άκερμαν (πρώην προέδρου της Deutsche Bank) στα πράγματα της Τράπεζας Κύπρου, αναμφίβολα λειτούργησε θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v