Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τέσσερις προσδοκίες της κυβέρνησης στη μάχη της Βουλής

Κλίμα πόλωσης με το καλημέρα της συζήτησης. Η στρατηγική του Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας. Οι ενέσεις αισιοδοξίας από Σαμαρά και ο αγώνας δρόμου για την ανακοίνωση της ρύθμισης στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Πονοκέφαλος οι νέες εσωκομματικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ.

Οι τέσσερις προσδοκίες της κυβέρνησης στη μάχη της Βουλής

Απόντος του Αντώνη Σαμαρά που βρισκόταν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μιλάνο για θέματα απασχόλησης, ξεκίνησε χθες στη Βουλή, σε πολύ υψηλούς τόνους (όπως αναμενόταν), η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από τη μία και η αντιπολίτευση από την άλλη αντάλλαξαν σφοδρά πυρά σχετικά με την ασκούμενη πολιτική, με το θερμόμετρο να κτυπάει κόκκινο όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης κατήγγειλε συμφέροντα που επηρεάζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον προέτρεψε να στείλει στον εισαγγελέα όποια στοιχεία έχει. Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κυλήσει και το επόμενο διήμερο, ειδικά αύριο όταν θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την παρούσα μάχη κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο έχει να κάνει με την παράθεση ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού όλων των θετικών στοιχείων της οικονομίας το τελευταίο διάστημα και το δεύτερο με τη σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως όσον αφορά τη διγλωσσία που παρατηρείται σε ζητήματα όπως το χρέος και η ανάγκη ύπαρξης plan B στις διαπραγματεύσεις. Το δίλημμα που θα θέσουν για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και ότι κάθε επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα πάντα.

Οι τέσσερις στόχοι

Τέσσερις είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική μάχη και την αναμενόμενη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ψήφο εμπιστοσύνης:

1. Η συσπείρωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μέλη των οποίων το τελευταίο διάστημα επί καθημερινής βάσης ασκούσαν έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρεκκλίνοντας συχνά των κομματικών τους γραμμών, με το βλέμμα τους στραμμένο προφανώς και στην επανεκλογή τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

2. Η θετική ανταπόκριση, πέραν των 154 γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, και άλλων, ανεξάρτητων, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης είτε με αποχή ή «παρών», γεγονός που μεταφράζεται σε ανοίγματα εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο. Ηδη ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε την επιστροφή του στη ΚΟ της ΝΔ ανεβάζοντας την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης σε 155 βουλευτές. Από τους ανεξάρτητους που έλαβαν τον λόγο ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει «όχι», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με συνεργασία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Γ. Νταβρής δήλωσε «ώσει παρόν», θέση που φωτογραφίζει αποχή ή «παρών».

«Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, συνεπικουρώ».

3. Να τερματιστεί -ει δυνατόν- η ακατάσχετη εκλογολογία που καλλιεργήθηκε έντονα τον τελευταίο μήνα, οδηγώντας σε πλήρη αδράνεια υπουργούς και βουλευτές, αλλά και κάποιες φορές σε μεταξύ τους κόντρες. «Παραφωνία» ωστόσο ως προς αυτό υπήρξε ο υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος που σήμερα το πρωϊ μιλώντας στον Skai υποστήριξε ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών».

4. Να δοθεί στο εξωτερικό ένα μήνυμα σταθερότητας της κυβέρνησης, καθησυχάζοντας τις αγορές και τους δανειστές με τους οποίους δίνεται η ύστατη μάχη για το τέλος των μνημονίων.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες από το Μιλάνο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος «γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, μπορεί πλέον να καλύψει μόνη της τις ανάγκες της, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την άμεση έξοδο από το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη θετική απάντηση της τρόικας, προκειμένου στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή να είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένες αποφάσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών έχει πάρει φωτιά και οι ελπίδες ότι μέχρι αύριο θα έχουν συμφωνήσει δείχνουν αρκετές.

Νέα «μαλλιοτραβήγματα» στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν λέει να κλείσει η εσωστρέφεια. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξαν νέοι καυγάδες, και το... φιτίλι το έβαλε και πάλι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπολειτουργία του κόμματος, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, όπου και ο ίδιος συμμετέχει.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που μίλησε για συνωμοσίες εναντίον του και για σταυρό του μαρτυρίου που σηκώνει, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι αιχμές του κατά του Γιώργου Παπανδρέου. «Κανείς δεν με είχε πει Τούρκογλου στη ζωή μου. Με έχουν πει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο», φέρεται να είπε. Το μέρος του κ. Βενιζέλου πήραν η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Από την άλλη, επιθετικοί εμφανίστηκαν ο Θάνος Μωραΐτης που τόνισε πως «συνωμοσίες κάνουν οι καλικάντζαροι και η πέμπτη φάλαγγα», αλλά και ο Μιχάλης Κασσής ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ήταν εκεί ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης για να τα ακούσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v