Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι φοβούνται, σε τι ελπίζουν για το tax credit

Η πολιτική διάσταση που λαμβάνει το θέμα μετά τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα και η κρίσιμη απόφαση της ΕΒΑ. Δύσκολα θα γίνει δεκτή η ελληνική διάταξη ως έχει. Σε τι προσαρμογές ποντάρει η Ελλάδα. Πλήρης επιβεβαίωση του Euro2day.gr.

Τράπεζες: Τι φοβούνται, σε τι ελπίζουν για το tax credit
Πολιτική διάσταση επιχειρείται να δοθεί στο θέμα της αναγνώρισης στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών της φορολογικής πίστωσης που παρείχαν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. 

Μέσα στις προσεχείς ημέρες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για το αν η φορολογική απαίτηση (tax credit) των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι του Δημοσίου είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανόνες.

H EBA έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τροποποιήσεις της διάταξης ή να δημοσιεύσει νέο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα προσμετρούνται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, σε καθεστώς Βασιλείας ΙΙΙ.

Την ώρα που ο χρόνος τρέχει αντίστροφα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία είτε εγκαλούν την ΕΚΤ και την EBA ότι διευκολύνουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου να διέλθουν τη δοκιμασία του stress test, τονώνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσω της αναγνώρισης του tax credit είτε αποκαλύπτουν κλίμα ανησυχίας (WSJ) που επικρατεί στην ΕΚΤ για τις διαδοχικές κινήσεις μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε tax credit.

Ως απόρροια των πολιτικών ενστάσεων, και με δεδομένο ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για τις εγχώριες τράπεζες είναι υψηλές, φθάνοντας να αντιστοιχούν ως και το 30% των εποπτικών κεφαλαίων, δεν υπάρχει σιγουριά ότι η ΕΒΑ θα αναγνωρίσει τη διάταξη της κυβέρνησης ως έχει.

Άλλωστε, η ελληνική ρύθμιση περιέχει στοιχεία ή οδηγεί σε αποτελέσματα που ξεπερνούν τα αντίστοιχα των άλλων χωρών του Νότου (δυνατότητα συμψηφισμού στην 30ετία, συμμετοχή της αναβαλλόμενης απαίτησης ως και στο 30% των εποπτικών κεφαλαίων).

Οι τράπεζες προσδοκούν ότι η ΕΒΑ θα ζητήσει τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις της ρύθμισης όπως για παράδειγμα μείωση του χρόνου συμψηφισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από τα 30 σε 20 χρόνια. Παρότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, πρόκειται για θέμα που μπορεί να επιλυθεί εύκολα ως τις 26 Οκτωβρίου.

Το κακό σενάριο θα ήταν η EBA να εκδώσει νέες προδιαγραφές, βάσει των οποίων η φορολογική απαίτηση προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη Βασιλεία ΙΙΙ, όπως για παράδειγμα να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο η συμμετοχή του tax credit στα εποπτικά κεφάλαια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v