Κόκκινα δάνεια: Εκτός ρύθμισης βγαίνουν οι μεγάλοι οφειλέτες

Πρόοδο στις συζητήσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά και αλλαγές στους σχεδιασμούς. Οι εμπλοκές με την τρόικα και η επιμονή για ξεχωριστό νομοθέτημα για εταιρείες και νοικοκυριά. Επίσπευση της ρύθμισης για χρέη σε Δημόσιο και ταμεία, αλλά με… διαφοροποιήσεις.

Κόκκινα δάνεια: Εκτός ρύθμισης βγαίνουν οι μεγάλοι οφειλέτες

Σε ριζικές αλλαγές του αρχικού σχεδίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ζήτησαν επιπλέον στοιχεία, αλλά και διαφορετική κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτό.

Ειδικότερα θέλουν περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τους μεγάλους οφειλέτες. Η συζήτηση που έγινε αφορούσε την εξαίρεση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων (με τα υψηλότερα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) από την προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μην καθυστερήσει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όπως υποστήριξε παράγοντας του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες εταιρείες. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το «πλαφόν» των 900.000 ευρώ τζίρου, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, να αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν από το επιτελείο του υπουργείου να υπάρξει άλλη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διαφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου».

Επίσης για μία ακόμη φορά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα κατέβει ξεχωριστά από το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των φυσικών προσώπων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει άμεσα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε σε ό,τι αφορά τις δόσεις, όπως ειπωθηκε χαρακτηριστικά. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να κουμπώσει με τις συνολικές ρυθμίσεις.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Ο βασικός σχεδιασμός για τα ληξιπρόθεσμα στον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλείονται τροποποιήσεις στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες προβλέπεται ότι η ρύθμιση θα μπορεί να φτάνει υπό προϋποθέσεις τις 100 δόσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ, ενώ για όσους χρωστούν περισσότερα από 15.000 ευρώ, οι δόσεις περιορίζονται σε 72.

Πρακτικά, όσοι χρωστούν έως 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τους πρώτους μήνες του 2023. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ. Το επιτόκιο πιθανότατα θα κινείται στη ζώνη του 4,5%

Παράλληλα, προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των δόσεων. Στις 12 δόσεις η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 90%, 85% στις 24 δόσεις, 80% στις 36, 75% στις 48, 70% στις 60 δόσεις, 65% στις 72 και 60% στις 100 δόσεις.

Βέβαια, τα παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν μετά τις συζητήσεις με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v