Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «μασάζ» στους ανεξάρτητους με το βλέμμα στους 180

Σιγουριά στο Μαξίμου για την ψηφοφορία της Παρασκευής. Οι επαφές με κομματικά «ανένταχτους» βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Κλειδί ο προϋπολογισμός, εκτιμά το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Κυβερνητικό «μασάζ» στους ανεξάρτητους με το βλέμμα στους 180

Το πρώτο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου, όσον αφορά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, επετεύχθη χθες. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενό του -αν και ακόμα όχι στην τελική του μορφή- καθώς, όπως υποστηρίζουν, αφενός αυτά που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη «πλέον λαμβάνουν σάρκα και οστά» και αφετέρου η επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, «ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που οραματιζόμαστε».

Πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο βήμα του σχεδιασμού που δεν είναι άλλο από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η συζήτηση τελικά θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί σιγουριά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αιφνιδιαστικές απώλειες βουλευτών, αλλά αντίθετα καθόλου δεν αποκλείουν πως το τέλος της τριήμερης διαδικασίας μπορεί να βρει την πλειοψηφία ακόμα πιο ενισχυμένη. Και αυτό το ερμηνεύουν είτε με ψήφους υπέρ της κυβέρνησης, είτε με «παρών» είτε με εσκεμμένη απουσία από την ψηφοφορία, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει ήδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «όχι». Και μπορεί, όπως ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, η ψηφοφορία αυτή να μην έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο το μυαλό τους ήδη βρίσκεται εκεί.

Το «πηγαδάκι» στη Βουλή

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το χθεσινό «πηγαδάκι» του πρωθυπουργού με δύο ανεξάρτητους βουλευτές, προερχομένους από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσούλας Γιαταγάνα και του Κώστα Γιοβανόπουλου. Οι δυο τους, εκτός απροόπτου, όπως έχουν προαναγγείλει, θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση τους σε πέντε μήνες από σήμερα. Εκεί ποντάρουν η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που την αποτελούν, που ξεκινούν ζυμώσεις και πολιτικό... μασάζ στους ανεξάρτητους, στην προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων 180 βουλευτών. Ήδη για το επόμενο διάστημα, συνεργάτες του πρωθυπουργού από το Μαξίμου αλλά και από τη Συγγρού αναμένεται να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις αρκετών βουλευτών, ίσως όχι μόνο ανεξάρτητων, ενώ κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και από τη Χαριλάου Τρικούπη, κυρίως σχετικά με στελέχη που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και πλέον έχουν αποχωρήσει.

Οι φοροελαφρύνσεις

Όπλα στη φαρέτρα τους τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν τις φοροελαφρύνσεις που αποτυπώθηκαν κατ' αρχάς χθες, ωστόσο, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με γαλάζιους βουλευτές, θα ακολουθήσουν κι άλλες, προφανώς παραπέμποντας στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο, μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ των τραπεζών. Αυτές, σε συνδυασμό και με την έξοδο από τα μνημόνια που αναζητά η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, με βάση υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι».

Η αίσθηση που επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει και ότι η δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανατρέψιμη. Με την ψήφο δε εμπιστοσύνης της Βουλής, εκτιμούν πως θα σταλεί παράλληλα και ένα μήνυμα σταθερότητας στο εξωτερικό, στις πολιτικές ηγεσίες και στς αγορές, όπου η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας είναι έκδηλη. «Θα είναι μία καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, για την ανάπτυξη και κυρίως για τη μείωση της ανεργίας», δήλωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, καλού κακού, προγραμματίζονται και εσωκομματικά «μασάζ». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα με υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του και μετά με στελέχη της ΕΛΙΑΣ, ενώ για αύριο έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v