Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί... τάπητος τα διλήμματα βάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Προσχέδιο προϋπολογισμού και ψήφος εμπιστοσύνης καθορίζουν τις εξελίξεις. Πού ποντάρει το Μαξίμου, ποιος ο στόχος της Κουμουνδούρου. Εντείνονται τα σενάρια για μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Επί... τάπητος τα διλήμματα βάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες ανοίγει και πάλι σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής και τα κόμματα μπαίνουν με το «καλημέρα» στα βαθιά. Η πόλωση ήδη βρίσκεται στα ύψη, ωστόσο αναμένεται να πάρει ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία μετά την κατάθεση του αιτήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία.

Σε δηλώσεις του από το καφενείο της Βουλής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τριήμερο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση "θα πάει καλά". Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε, αποχωρώντας από τη Βουλή.

Την πρόγευση έδωσαν από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση της Ν.Δ. και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ.

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τις πολιτικές εξελίξεις, με πρώτο... επεισόδιο τη σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στους οποίους βασίζεται το Μέγαρο Μαξίμου θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της ψυχολογίας των πολιτών και κατ' επέκταση της εικόνας της κυβέρνησης. Ήδη, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της προχθεσινής εκδήλωσης, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την καθημερινότητα των πολιτών το 2015, προαναγγέλλοντας, ανάμεσα στα άλλα, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα, καθώς και τη μείωση των προστίμων για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και τα διλήμματα τα οποία ήδη έθεσε στο δημόσιο διάλογο: «σταθερότητα και φυγή προς τα εμπρός ή επιστροφή στην αβεβαιότητα», «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός», «τόλμη ή απόλυτη καταστροφή της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι παντού» και ότι το πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης το οποίο εισηγείται στον ελληνικό λαό ισοδυναμεί «με επάνοδο στα πρωτογενή ελλείμματα του 2009, στο απόλυτο αδιέξοδο και στην απόλυτη εξάρτηση».

Σενάρια μίνι ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα, το άδειασμα από τον Αντώνη Σαμαρά υπουργών που «αντί να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια, παίζουν προσωπικά παιχνίδια», αναζωπυρώνει τα σενάρια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες περί μίνι κυβερνητικού ανασχηματισμού, με την ευκαιρία της αντικατάστασης του νέου επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας. Η σχετική απόφαση πάντως έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία, τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με μία άλλη σκέψη να παραπέμπει χρονικά στην αλλαγή προσώπων της κυβέρνησης τον Μάρτιο, εφόσον βέβαια έχει ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σκοπό να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη συγκυβέρνηση.

Τσίπρας: «Ιδού η κάλπη...»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη νεολαία του κόμματός του, σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, καλώντας τον να κάνει εκλογές. «Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν τον δρόμο: ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κουμουνδούρου μιλά για «ψεύτικα διλήμματα που χτίζει ο αντίπαλος για να επιβιώσει», θέτοντας τα δικά της, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παλιό και αποτυχημένο σχέδιο», που θέλει να συνεχίσει τη «μνημονιακή πολιτικής της ανεργίας, των λουκέτων και των χαρατσιών».

Το βλέμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει και της ψηφοφορίας στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας (ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημέρα), είναι στραμμένο στους ανεξάρτητους βουλευτές που κινούνται ιδεολογικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η ψηφοφορία, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως crash test για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση αρνείται εμφατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v