Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική με τέσσερις άξονες χαράσσει η κυβέρνηση

Που ποντάρει ο Σαμαράς για αναστροφή του κλίματος. Η «πίστωση χρόνου» από την τρόικα που δεν ανοίγει τα «καυτά θέματα», η πολιτική διαπραγμάτευση και η τακτική για την ψήφο εμπιστοσύνης. Προσχέδιο προϋπολογισμού με φοροελαφρύνσεις.

Στρατηγική με τέσσερις άξονες χαράσσει η κυβέρνηση

Θέσεις μάχης ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λαμβάνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, προετοιμάζει τα επόμενα βήματα, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον αέρα και των δημοσκοπικών ευρημάτων, αναζητεί την ετερόκλητη έστω συμμαχία με το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η περίοδος που ακολουθεί και δη η προσεχής εβδομάδα μπορεί να είναι κρίσιμη για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Πρόθεσή τους είναι να αναδείξουν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, όπως υποστηρίζουν, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (μείωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης κ.τλ.) αλλά και οι σχεδιασμοί για τα μισθολογικά των ενστόλων.

Ένα από τα στοιχήματα του πρωθυπουργού είναι, σε εσωκομματικό επίπεδο, να προχωρήσει στην πολυσυζητημένη αμφίδρομη διεύρυνση, την οποία θα επιχειρήσει σήμερα από την κεντρική εκδήλωση της ΝΔ στην Αθήνα για τα 40 χρόνια ζωής του κόμματος, όπου, όπως έγινε γνωστό, θα δώσει και το παρόν το «δεξί χέρι» επί μακρόν του Κώστα Καραμανλή, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Συγκεκριμένα, τέσσερις είναι οι άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως την έχουν χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή.

1. Πολιτική διαπραγμάτευση. Ένας από τα καλά χαρτιά που κρατά ο πρωθυπουργός. Όπως διέρρευσε από τη χθεσινή συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα που αυτός θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Και ειδικά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η επίσκεψη Γιούνκερ έχει τη δική της, ξεχωριστή σημασία, καθώς, όπως λένε στην κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι «βασικός παίκτης».

Ιδιαίτερη μάλιστα συζήτηση έγινε για το ελληνικό χρέος, η συζήτηση για το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και η πολιτική διαπραγμάτευση δεν πρόκειται, λένε στο Μαξίμου, να σταματήσει στον κ. Γιούνκερ, καθώς και το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός προγραμματίζει επαφές και με άλλους ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

2.Προσχέδιο προϋπολογισμού. Η τρόικα φέρεται να συμφώνησε και η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σ' αυτόν τιςφοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς από τη ΔΕΘ. Βούληση του πρωθυπουργού είναι να αρχίσουν να φαίνονται στην κοινωνία –αλλά και στους βουλευτές- τα σημάδια βελτίωσης της καθημερινότητας που προφανώς θα έχουν θετική αντανάκλαση και στην κυβέρνηση. Παράλληλα το προσχέδιο του προϋπολογισμού πιθανότατα θα προβλέπει οριακές αποκλίσεις από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην προκαλεί αντιδράσεις από την τρόικα.

3.Διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι διαθέσεις των δανειστών, ως φαίνεται από την πρώτη εβδομάδα των διαβουλεύσεων, δεν είναι το ίδιο άγριες όπως άλλες φορές. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση (καθώς τα μεγάλα μέτωπα θα ανοίξουν με την επιστροφή της για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων) δεν φαίνεται πως ανοίγουν τα «καυτά θέματα». Ακόμα και για το μεγάλο αγκάθι του εργασιακού που συζητήθηκε εκτενώς χθες το απόγευμα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ακούν τις ελληνικές θέσεις.

4.Ψήφος εμπιστοσύνης. Ο αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης πέτυχε, σημειώνουν στο Μαξίμου και αισιοδοξούν ότι όχι μόνο δεν θα έχουν διαρροές βουλευτών τα δύο κόμματα, αλλά μπορεί και να εξασφαλίσουν το «ναι» ακόμα ενός – δύο βουλευτών. Πιο πιθανοί, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πάντως δεν αποκλείεται τελικά να ψηφίσει «παρών». Μετά τη μάχη στη Βουλή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα βγει πιο δυνατή, ενώ πολλά ποντάρουν και στην προσωπική μονομαχία του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας βέβαιοι για την τελική επικράτηση του πρωθυπουργού.

Το όραμα για την αντιμνημονιακή εποχή

Ανήμερα των γενεθλίων της ΝΔ, στη Συγγρού θέλουν να αναδείξουν τη φετινή επέτειο ως σημείο αφετηρίας για τη νέα πορεία τόσο της ΝΔ όσο και του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς, βασικός ομιλητής της προγραμματισμένης εκδήλωσης, θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το όραμά του για τη μεταμνημονιακή εποχή, απευθύνοντας παράλληλα, ανοικτό προσκλητήριο προς όλους όσοι πιστεύουν σ' αυτή την προσπάθεια και ασπάζονται την ιδεολογία της ΝΔ, να συμπορευτούν με αυτήν.

Το σύνθημα με βάση το οποίο θα κινηθούν στη ΝΔ το επόμενο διάστημα είναι «όλοι μαζί εναντίον του κοινού εχθρού που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο μάλιστα εγκαλεί για σκόπιμη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v