Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτεραιότητα για Γιούνκερ το ελληνικό ζήτημα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο παρουσία του Γκ. Χαρδούβελη. Αναλύθηκαν οι ελληνικές θέσεις «για όλα, και για το χρέος», όπως λέει κυβερνητική πηγή. Θετικός αλλά ...αναρμόδιος για την αξιολόγηση ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Προτεραιότητα για Γιούνκερ το ελληνικό ζήτημα

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγινε μία «προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνάντησης.

Η πηγή εξήγησε ότι ο κ. Γιούνκερ είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν κι έγινε συζήτηση «διότι πρέπει να γνωρίζει πώς είναι το θέμα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι θέσεις μας για μια σειρά από πράγματα».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις για όλα και για το χρέος».

Ανέφερε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν θετικός, αλλά ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να έχει καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα, που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Κομισιόν.

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, εκτός από τους κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ, παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις συζητήσεις με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ ο οποίος ανέκαθεν, διέκειτο φιλικά προς τη χώρα μας και δήλωνε υπέρμαχος της αναπτυξιακής πολιτικής και ενάντιος στην περαιτέρω λιτότητα στην Ευρώπη, κάτι που η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να εφαρμοστεί και εμπράκτως το επόμενο διάστημα από τις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη Γιούνκερ ειδικά αυτήν τη στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς συμπίπτει με τον διεξαγόμενο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Οι εκπρόσωποί της, προς ώρας, διατηρούν περισσότερο στάση αναμονής, αφού κατά βάση ενημερώνονται και λιγότερο παρεμβαίνουν. Και παρόλο που στις διαπραγματεύσεις το αγκάθι των εργασιακών, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι υπαρκτό, η τριμερής συμφώνησε, όπως όλα δείχνουν, στην ένταξη των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Πλέον γίνεται διάλογος και όχι μονόλογοι όπως παλαιότερα», λένε στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η στρατηγική που χαράσσεται, κατόπιν συμφωνίας του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι να αρχίσουν να κλείνουν, το ταχύτερο δυνατό, τα ανοικτά μέτωπα, αρχικά του προϋπολογισμού, στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της αποκατάστασης των αδικιών, ακολούθως της ολοκλήρωσης των μνημονίων και της έναρξης συζήτησης για το χρέος.

«Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Το πλαίσιο όμως είναι καθαρό και καλό για να πάμε στην έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, με κύριο θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v