Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και η επίσκεψη Γιούνκερ

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς και το πλαίσιο του διαλόγου με την τρόικα. Στόχος να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα. Στην «έξοδο από τα μνημόνια» επιμένει ο Ε. Βενιζέλος. Προετοιμασίες για τη μάχη της Βουλής.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και η επίσκεψη Γιούνκερ

Η διπλή πρωτοβουλία για την ψήφο εμπιστοσύνης και την παραπομπή της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο, όπως αποτιμούν στην κυβέρνηση, πέτυχε κατ' αρχάς τον σκοπό της. Δηλαδή, να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, να εκτονώσει -έστω μερικώς- το ηλεκτρισμένο ενδοκυβερνητικό κλίμα και να βάλει φρένο στην ακατάσχετη προεδρολογία.

Όμως από μόνες τους οι κινήσεις αυτές στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν καλά πως δεν αρκούν. Χρειάζεται συνέχεια η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί σε δύο μέτωπα, το ένα στο εσωτερικό της χώρας και το άλλο στο εξωτερικό, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο.

Σε αυτό εντάσσεται η σημερινή νέα επίσκεψη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και το τετ α τετ που θα έχει με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα του παρέχει άτυπη ενημέρωση (αφού ακόμα δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του), προσδοκώντας τη συνέχιση της στήριξής του στις ελληνικές προσπάθειες. Ανέκαθεν, άλλωστε, ο κ. Γιούνκερ διέκειτο φιλικά προς τη χώρα μας και δήλωνε υπέρμαχος της αναπτυξιακής πολιτικής και ενάντιος στην περαιτέρω λιτότητα στην Ευρώπη, κάτι που η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να εφαρμοστεί και εμπράκτως το επόμενο διάστημα από τις Βρυξέλλες.

Βέβαια η επίσκεψη Γιούνκερ ειδικά αυτήν τη στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς συμπίπτει με τον διεξαγόμενο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Οι εκπρόσωποί της, προς ώρας, διατηρούν περισσότερο στάση αναμονής, αφού κατά βάση ενημερώνονται και λιγότερο παρεμβαίνουν, αναμένοντας και τις επικείμενες πιθανές αλλαγές τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο μνημόνιο, με την αποχώρηση του ΔΝΤ. Και παρόλο που στις διαπραγματεύσεις το αγκάθι των εργασιακών, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι υπαρκτό, η τριμερής συμφώνησε, όπως όλα δείχνουν, στην ένταξη των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Πλέον γίνεται διάλογος και όχι μονόλογοι όπως παλαιότερα», λένε στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η στρατηγική που χαράσσεται, κατόπιν συμφωνίας του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι να αρχίσουν να κλείνουν, το ταχύτερο δυνατό, τα ανοικτά μέτωπα, αρχικά του προϋπολογισμού, στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της αποκατάστασης των αδικιών, ακολούθως της ολοκλήρωσης των μνημονίων και της έναρξης συζήτησης για το χρέος.

«Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Το πλαίσιο όμως είναι καθαρό και καλό για να πάμε στην έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε αργά το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, με κύριο θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.

Το τελικό πακέτο των «επιτευγμάτων», υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ελκυστικό όταν παρουσιαστεί στους βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αισιοδοξώντας ότι θα βρεθούν τελικά οι 180. Μέχρι τότε, πάντως, πρέπει πολλά να γίνουν και ήδη προετοιμάζονται για τη μάχη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, όπου η πόλωση αναμένεται στο... κόκκινο.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι «δεν πρόκειται να στείλουμε τη χώρα σε περιπέτειες επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί και να αυξηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών ABS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η παραμονή της χώρας σε πρόγραμμα επιτήρησης από την Ε.Ε. Μετά το αρχικό σοκ, την ώρα που η κυβέρνηση διαλαλεί ότι τα προγράμματα τελειώνουν τον Δεκέμβριο, υψηλόβαθμο στέλεχός της επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι «ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε μια μορφή παρακολούθησης», σε καμία περίπτωση όμως νέο μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v