Έτοιμη να διευκολύνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο εμφανίζεται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ενισχύονται οι πληροφορίες ότι προτίθεται να τροποποιήσει τον κανονισμό της διευκολύνοντας την ομαλή άντληση ρευστότητας από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Όπως αποκάλυψε στις 11 Σεπτεμβρίου το Euro2day.gr η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες ώστε να μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να αποδέχεται ως ενέχυρα assets των εγχώριων τραπεζών με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που επιβάλλουν τα υφιστάμενα κριτήρια.
Με τους ισχύοντες κανόνες επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, για να γίνουν δεκτές ως ενέχυρα οι τιτλοποιήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν διαβάθμιση τουλάχιστον «Α» από δύο οίκους αξιολόγησης ενώ για τις καλυμμένες ομολογίες απαιτείται αντίστοιχα βαθμολόγηση «BBB-» από έναν τουλάχιστον οίκο.
Επιπρόσθετα, με βάση τους ισχύοντες κανόνες τίθεται η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας στην οποία εδρεύει η τράπεζα ως «οροφή» για την αξιολόγηση καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων δανείων.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται στην κατηγορία junk από τους τρεις μεγάλους οίκους ("B" από Fitch και S&P, Caa1 από Moodys).
Η ΤτΕ έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες να διευρυνθούν τα παραπάνω κριτήρια, με τον διοικητή Γ. Στουρνάρα να αναλύει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εφόσον το αίτημα γίνει τελικά δεκτό θα ανοίξει ο δρόμος για ομαλή υποκατάσταση μέρους των εγγυήσεων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ και τα οποία παύουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ την 1η Μαρτίου 2015.
Επιπρόσθετα τυχόν κατάργηση του παραπάνω κανόνα θα καλύψει και το νομικό κενό που θα προκύψει στην περίπτωση όπου η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, αλλά δεν διαθέτει την ελάχιστη αποδεκτή (ΒΒΒ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστοληπτική διαβάθμιση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλούνταν χθες οι F.T. το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υφιστάμενες απαιτήσεις για την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού που δέχεται η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) και καλυμμένες ομολογίες από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Ωστόσο σύμφωνα με τους F.T. διατυπώνονται ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερμανία κι ο πρόεδρος της Bundesbank J. Weidmann αντιτάσσεται στο σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων.
Η δεξαμενή των ελληνικών τραπεζών για covered bonds
Εάν η πρόθεση Ντράγκι υλοποιηθεί, ο θετικός αντίκτυπος για τις εγχώριες τράπεζες θα είναι σημαντικός, καθώς διαθέτουν πενιχρά επιλέξιμα ενέχυρα με βάση τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ.
Η διεύρυνση των κριτηρίων θα ανοίξει το δρόμο για εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών και νέες τιτλοποιήσεις δανείων. Το υπόλοιπο χορηγήσεων δανείων για τις εγχώριες τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 215 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μένουν, σύμφωνα με τραπεζικό αναλυτή, ικανές χορηγήσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.
Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της 30ής Ιουνίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δώσει στην ΕΚΤ ως εξασφάλιση ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 42,87 δισ. ευρώ, αντλώντας φθηνή ρευστότητα ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ.