«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ» το μήνυμα Σαμαρά

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αποφεύγοντας νέο Μνημόνιο και αλλά και τα κονδύλια του ΔΝΤ εξέπεμψε ο Σαμαράς. Πρόταση για «ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» και αίτημα για φοροελαφρύνσεις. Εμφαση στα ενεργειακά. Μέρκελ: «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα».

«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ» το μήνυμα Σαμαρά

Το σχέδιο της Ελλάδας να πορευτεί χωρίς νέο δάνειο και χωρίς νέο μνημόνιο περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά το ραντεβού των δύο.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τήρησης των στόχων για πλεονάσματα, αλλά παράλληλα έκλεισε το μάτι για έξοδο του ΔΝΤ νωρίτερα από το 2016 και περιέγραψε ένα σχέδιο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχει νέο μνημόνιο. Ολα αυτά εβρισκόμενος δίπλα στην καγκελάριο η οποία ήταν σαφώς πιο φειδωλή. Αρκέστηκε στο να αναφέρει την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

«Εχουμε καλά μηνύματα είπε», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν την απασχολεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης εκφράζει την ικανοποίησή της. «Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι όλα όσα είχε προγραμματίσει, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη τύπου. Και το σημαντικότερο, η Καγκελάριος έδειξε να αναγνωρίζει την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, επανέλαβε αυτό που είπε και νωρίτερα, ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο», ενώ εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση της γερμανικής ηγεσίας, η οποία «αναγνωρίζει το δρόμο που έχει καλύψει η χώρα”.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνουν έμφαση στην πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, την οποία επεσήμανε και ο κ. Σαμαράς, προσδιορίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις αρχές του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κενό θα καλυφθεί από την ίδια την Ελλάδα, χωρίς ανάγκη άλλων δανείων από τους εταίρους μας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν χρειαζόμαστε κονδύλια

«Κατά την άποψή μας δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα των φοροελαφρύνσεων, για να μειωθεί η ανεργία και να τονωθούν τα έσοδα», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, παρά τις δύσκολες συνθήκες ύφεσης. Σε συνθήκες ανάκαμψης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, και γι' αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις ανάσες».

«Θα προτείνουμε πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Η χώρα μου έχει μπει για τα καλά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν επιστρέφουμε. Έπρεπε μόνοι μας να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να τις συνεχίσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης και των stress tests «περιμένουμε μια τελική ρύθμιση για το θέμα του χρέους ώστε να φύγουν τα τελευταία εμπόδια και να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις».
Θετικά σημάδια και νέος ρόλος

Η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο γεωστρατηγικό ρόλο, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Αποκτά ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από αγωγούς όπως ο TAP, αλλά και από δικά της κοιτάσματα που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται. Όπως είπε, οι πρώτες έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης δείχνουν ότι τα αποθέματα ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος γρηγορότερα απ' ό,τι αναμενόταν. Υποστήριξε ότι και το 2014 η χώρα θα είναι πάνω από τους στόχους του προγράμματος.

Σημείωσε την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων λέγοντας ότι αυτό είναι δείγμα εμπιστοσύνης των αγορών. Τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με λιγότερα κεφάλαια απ' όσα αναμένονταν και προσέλκυσε 10 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία μειώνεται για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. «Είναι βέβαια υψηλή και η μάχη όλων μας είναι ενάντια της ανεργίας», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι για δεύτερη χρονιά βελτιώνεται η θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες. «Έχουν ακόμα να γίνουν πολλά, αλλά με τις θυσίες του ελληνικού λαού η χώρα αφήνει την κρίση πίσω της».

Για το ΔΝΤ

«Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ. «Εχουμε μια συνεργασία. Δεν υπήρξε εύκολη, αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας μας. Η συνεργασία με το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή, και αν ολοκληρωθεί πριν από αυτή θα είναι επιτυχία».

Επανέλαβε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέα χρηματοδότηση, όμως δεν παραιτείται από τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι «πρέπει να γίνουμε χώρα 'φυσιολογική', σεβόμενοι αυτούς που βοήθησαν». Πρέπει να βγούμε όλοι νικητές, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέο δάνειο.

«Τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς μπορούμε να τις καλύψουμε. Θα δούμε τι θα γίνει για τις επόμενες δόσεις του δανείου του ΔΝΤ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα η χώρα θα περάσει σε ανάπτυξη», υποστήριξε η Άγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της. Η καγκελάριος στάθηκε στην καλή πορεία του τουρισμού και στο γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί επισκέφθηκαν τη χώρα.

Σε σχέση με τις επερχόμενες συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ότι «διαπιστώνουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα το συγκεκριμένο θέμα».

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι «προσπαθούμε σε διμερές επίπεδο να είμαστε θετικοί απέναντι στην Ελλάδα». Στάθηκε στη βοήθεια που δίνει η Γερμανία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που γίνεται με τη βοήθεια της Task Force.

«Ξέρω πόσο δύσκολα πέρασαν οι Έλληνες και θα κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να βοηθήσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ουδέν σχόλιον για πρόωρες εκλογές

«Μιλήσαμε για τα πολιτικά θέματα. Είμαι της άποψης ότι ο πρωθυπουργός με μεγάλη αποφασιστικότητα κυβερνά τη χώρα. Μιλήσαμε για όλες τις λεπτομέρειες, τις επιτυχίες και τα προβλήματα. Τίποτε άλλο δεν ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων σήμερα», σχολίασε η καγκελάριος αρνούμενη να τοποθετηθεί για το εάν την ανησυχεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v