Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έλεγχος από ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Πώς το Ταμείο θα ελέγχει τις τράπεζες για τις επιδόσεις τους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μνημονιακή υποχρέωση και οι προτεινόμενες αλλαγές στα υπό αναθεώρηση Πλαίσια Συνεργασίας. Η πίεση στις τράπεζες και ο ρόλος των private equity.

Τράπεζες: Έλεγχος από ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι σύντομα οι ενέργειες των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εκκαθάριση των ισολογισμών τους καθώς η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει μία ακόμη μνημονιακή της υποχρέωση.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος του ΤΧΣ στις τράπεζες και στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να εξετασθεί σειρά επιλογών σε συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να ενταθεί ο έλεγχος αναφορικά με την απόδοση των τραπεζών στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού τους.

Στην πέμπτη επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ αναφέρεται σαφώς (παράγραφος 20) η παραπάνω μνημονιακή υποχρέωση και επισημαίνεται ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να αποκτήσει έλεγχο της πορείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών, μέσω της αναθεώρησης των Πλαισίων Συνεργασίας (Relationship Framework Agreements – RFAs).

Τα RFAs ρυθμίζουν τις σχέσεις κάθε συστημικής τράπεζας με το Ταμείο για θέματα όπως η εταιρική διακυβέρνηση, η κατάρτιση, έγκριση και παρακολούθηση εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η μεταβολή των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου καθώς και τα δικαιώματα συναίνεσής του.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΤΧΣ έχει υποβάλει σε τρόικα και τράπεζες σχέδιο αναθεωρημένου RFA στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων συγκεκριμένη διάταξη η οποία επιτρέπει στο Ταμείο να ελέγχει την υλοποίηση του στόχου εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών.

Με δεδομένο ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση των Πλαισίων Συνεργασίας είναι ακόμη ανοικτή, είναι πιθανόν στη διάταξη να επέλθουν τροποποιήσεις, η ουσία όμως δεν πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με συστημικούς παράγοντες. «Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε εξυγίανση του ισολογισμού τους και το ΤΧΣ θα αποκτήσει τη δυνατότητα ελέγχου των επιδόσεών τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η κατάθεση από την κυβέρνηση του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα απλοποιεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση ως το τέλος Οκτωβρίου της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ενεργητική διαχείριση δανείων.

Σφίγγει ο κλοιός για τις τράπεζες μετά τον Οκτώβριο

«Λόγω της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις ή να φέρουν μπροστά προβλέψεις για τυπικώς ενήμερα δάνεια, και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν πάρει σημαντικό μέρος της ζημιάς» εκτιμά πρώην τραπεζίτης.

Αν ξεπερασθεί το θέμα των επαρκών προβλέψεων, η επόμενη δυσκολία σύμφωνα με τον ίδιο έγκειται στην απαραίτητη τεχνογνωσία και στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Πρόκειται για ακριβές επενδύσεις, εξ ου και είναι πιθανόν οι τράπεζες να αναζητήσουν πωλητές ή συμπράξεις με ξένα private equity funds που διαθέτουν τεχνογνωσία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» εκτιμά η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v