Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Στο τραπέζι το σχέδιο μείωσης φόρων

Τι στάση κρατούν ΕΕ και ΔΝΤ στα ελληνικά αιτήματα. Σε τι ελπίζει ο Σαμαράς και τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις Γιούνκερ για την στελέχωση της Κομισιόν. Γιατί καμία πλευρά δεν θέλει τώρα να ανοίξει τα χαρτιά της.

Eurogroup: Στο τραπέζι το σχέδιο μείωσης φόρων

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπροσωπίας της τρόικας στο Παρίσι θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Μιλάνο.

H σκληρή γραμμή του Eurogroup, όμως, θα παραμείνει όταν ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πορείας του προϋπολογισμού, τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ και το roadmap (οδικό χάρτη) για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζεται και τις αδρές γραμμές του οποίου περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Κυριακή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τα δεδομένα και γι' αυτό οι εξαγγελίες ήταν «κουτσουρεμένες» και στη γραμμή που είχε ήδη χαράξει το Μαξίμου από την αρχή του καλοκαιριού: ούτε μία απόκλιση από τους στόχους και το πρόγραμμα σύγκλισης. Η πίεση αυτή από τους δανειστές είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μεγαλύτερες «παραχωρήσεις» στον ΕΝΦΙΑ παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή κρατούν στάση αναμονής, παρά τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν στον Τύπο. Το ίδιο όμως κάνει και ο κ. Σαμαράς. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Στην μεν Κομισιόν οι περισσότεροι αδειάζουν τα γραφεία τους και αναμένουν να δουν πώς θα σχηματίσει τη νέα δομή ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Μέσα στα σχέδια είναι -όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr εδώ και καιρό- η αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας της τρόικας.

Το ΔΝΤ αναμένει την ολοκλήρωση της πέμπτης και πιο κρίσιμης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η οποία σε συνδυασμό με τα στρες τεστ των τραπεζών θα δείξει πόσο μεγάλο είναι το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας μέχρι το 2016. Αυτό θα κρίνει και το εάν η στάση του Ταμείου θα παραμείνει ως έχει ή θα ζητήσει επιπρόσθετες διασφαλίσεις από την ΕΕ.

Η ΕΚΤ αλλά και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι προσωπικά, ξεκαθάρισαν στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «χαλαρώσει» και πρέπει να παραμείνει σε κάποιου είδους δημοσιονομική επιτήρηση.

Μια μέρα μετά την αναχώρηση του από την Αθήνα, ο κ. Γιούνκερ συνάντησε τον κ. Ντράγκι (6 Αυγούστου). Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν αυτός που ζήτησε την «off the record» συνάντηση και πέταξε στο Λουξεμβούργο, γεγονός που για τους καλά γνωρίζοντες είναι σπάνιο φαινόμενο.

Εκεί ειπώθηκαν πολλά για την εύθραυστη κατάσταση της ευρωζώνης που απειλείται συνεχώς και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ανάμεσα σε αυτά ζητήθηκε από τον κ. Ντράγκι να μην υπάρξει χαλάρωση για τις «επικίνδυνες» χώρες, στις οποίες εκτός από την Ελλάδα κατατάσσει και τη Γαλλία, ούτε πλάνο για χαλάρωση της ερμηνείας του Συμφώνου για Σταθερότητα και Ανάπτυξη.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης αποκάλυψε το Euro2day.gr ποντάρει στην απευθείας διαπραγμάτευση με τον «αδελφό» Γιούνκερ από τον οποίο ζήτησε να πάρει παράταση η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό για μετά τον Μάρτιο ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα κάνει πολλά για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τις εκλογές. Όμως δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα (ακόμα). Συνεπώς το Μαξίμου δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το «αίτημα» θα γίνει δεκτό. Για να γίνει όμως, σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να πάρει παράταση για τον Νοέμβριο, όταν ο κ. Γιούνκερ θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Η νέα Κομισιόν

Πάντως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ξεγελιέται με την επιλογή του Πιέρ Μοσκοβισί στο χαρτοφυλάκιο του «σκληρού» Ολι Ρεν. Η τοποθέτηση των αντιπροέδρων και συγκεκριμένα του πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας Βλάντις Ντομπρόβσκις δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Για τους καλά γνωρίζοντες, το οργανόγραμμα της νέας Κομισιόν είναι προϊόν πολλών συμβιβασμών που έγιναν όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά και κατά την διάρκεια της κούρσας για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία. Για παράδειγμα, ο κ. Ντομπρόβσκις ήταν ο τελευταίος που αποχώρησε από την υποψηφιότητα (μια μέρα πριν την ψηφοφορία) και έλαβε ως αντάλλαγμα αντιπροεδρία και ισχυρό χαρτοφυλάκιο για να στηρίξει τον συνυποψήφιο του Γιούνκερ.

Η τοποθέτηση του δεν έχει, λοιπόν, να κάνει με ό,τι γράφεται για επιβολή του από την Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι οπαδός της λιτότητας. Και μπορεί να «ξενίζει» πώς είναι δυνατόν να επιβλέπει το ECFIN μια χώρα που μετράει μόλις εννέα μήνες στην ένταξη στο ευρώ, αυτούς τους μήνες όμως η Ελλάδα δέχθηκε ουκ ολίγες επιθέσεις στα Eurogroup από τον Λετονό υπουργό οικονομικών με την λογική ότι οι πιο φτωχές χώρες δεν πρέπει να πληρώνουν για τις πιο πλούσιες και «αμαρτωλές» όπως η δική μας. Η Λετονία όπως και η Εσθονία είναι από τις χώρες που συντάσσονται με την σκληροπυρηνική γραμμή όσον αφορά τα ελληνικά θέματα.

Ο κ. Κατάινεν, από την άλλη, δεν πρέπει να προβληματίζει τόσο το Μαξίμου, καθώς μάλλον δεν θα είναι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Γιούνκερ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v