Δάνεια: Πώς θα «κουρευτούν» τα χρέη μικρομεσαίων

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες εταιρίες. Πώς συνδέεται η περιουσία του επιχειρηματία με τις παρεχόμενες διευκολύνσεις. Δεκαετής η ρύθμιση για δάνεια και χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία.

Δάνεια: Πώς θα «κουρευτούν» τα χρέη μικρομεσαίων

Ανάσα σε 100.000 και πλέον υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δίνει το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Σχέδιο, τις βασικές γραμμές του οποίου φαίνεται ότι δέχεται η τρόικα και το μόνο που απομένει είναι η ενδελεχής μελέτη ορισμένων ποσοτικών στοιχείων.

Στο σχέδιο προβλέπεται ειδική μέριμνα για τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 900.000 ευρώ και δύο αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, οι οποίες θα διευκολύνουν την επιτάχυνση της εξυγίανσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Κοινή συνισταμένη για την συστημική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση των συνολικών χρεών της υπερχρεωμένης επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους αποτελεί η τελική ένταξη σε ρύθμιση τόσο των χρεών προς τις τράπεζες όσο και των χρεών προς το δημόσιο για 10 χρόνια, με κούρεμα δανείων και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων όσον αφορά τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία.

Μικρές επιχειρήσεις

Για τις μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις η ρύθμιση προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες την σύνδεση του κουρέματος του δανείου με το ύψος της συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας του δανειολήπτη-επιχειρηματία.

Αναλυτικά, η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να κουρέψει το δάνειο έως και 50% αφού προηγηθεί ο υπολογισμός της συνολικής περιουσίας του υπερχρεωμένου επιχειρηματία. Για παράδειγμα εάν το δάνειο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και η περιουσία σε 100.000 ευρώ τότε η τράπεζα συνυπολογίζοντας στην ρύθμιση το 70% της περιουσίας θα κουρέψει το 30% του δανείου. Όσο μικρότερης αξίας είναι η περιουσία τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό του κουρέματος με ανώτερο όριο το 50%. Εάν η περιουσία είναι μεγαλύτερη από το δάνειο τότε δεν θα υπάρξει κούρεμα.

Για τις μεσαίες και μεγάλες

Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι έχουν κλειδώσει δύο αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και η τρόικα έχει δεχθεί την λήψη των δικαστικών αποφάσεων που απαιτούνται εντός μίας ημέρας. Η πρώτη αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο προβλέπει πως εάν συμφωνήσει το 50% (όχι παραπάνω) των πιστωτών της επιχείρησης, εκ των οποίων το 30% να είναι ενυπόθηκοι πιστωτές, με τον επιχειρηματία να γίνει η ρύθμιση χρεών και η αναδιάρθρωση της επιχείρησης, τότε το δικαστήριο θα επικυρώνει την διαδικασία εντός μίας ημέρας και θα αποφασίζει την προστασία της επιχείρησης για 2 χρόνια από τυχόν αξιώσεις του υπολοίπου ποσοστού των πιστωτών της επιχείρισης.

Η δεύτερη αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο προβλέπει πως στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν συμφωνήσει με το 50% των πιστωτών, οι οποίοι θα κινήσουν την διαδικασία της ρύθμισης χρεών, τότε οι πιστωτές ζητούν την είσοδο εκκαθαριστή. Μέχρι σήμερα η δικαιοσύνη ζητούσε συνεχώς στοιχεία και οι υποθέσεις έπαιρναν χρόνια έως και δεκαετίες.

Με την αλλαγή που προωθείται το δικαστήριο οφείλει να αποφασίζει την είσοδο του εκκαθαριστή άμεσα. Ο εκκαθαριστής τοποθετείται για 1 χρόνο με στόχο να εκποιήσει οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, να την εξυγιάνει ακόμη και να την πουλήσει. Εάν δεν το καταφέρει τότε οι πιστωτές προχωρούν στο κλείσιμό της.

Και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται εφόσον ενταχθούν τα συνολικά τους χρέη για 10 χρόνια να υπάρξει και κούρεμα δανείων ανάλογα με την περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v