Σε μια ομιλία με έντονο προεκλογικό άρωμα, σκληρά διλήμματα, λίγες συγκεκριμένες εξαγγελίες αλλά προαναγγελία αρκετών περισσότερων για το προσεχές μέλλον, ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσίασε το όραμά του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.
Στοχεύοντας κυρίως στη μεσαία τάξη, η οποία βάσει των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων έχει αρχίσει να γυρνά την πλάτη στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι παίρνουμε ξανά τις τύχες στα χέρια μας και ότι η χώρα πλέον θα ζει με όσα παράγει δίχως να φορτώνει τις επόμενες γενιές με δανεικά.
Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις, καταδεικνύοντας ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις, προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα χαρακτηριστεί «βιώσιμο» και εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλει να γυρίσει τη χώρα στο χάος».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη πολιτικής και σταθερότητας του τόπου, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις οποίες χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» αυτή τη στιγμή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα άμεσα φορολογικά μέτρα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της υπερφορολόγησης του προηγούμενου διαστήματος, που όπως είπε, ήταν αναπόφευκτη, αλλά διεμήνυσε ότι σταδιακά θα τελειώσει.
Εξήγγειλε τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% (οδηγεί σε μείωση της τιμής κατά 10-12 λεπτά το λίτρο) σημειώνοντας ότι παράλληλα θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.
Όσον αφορά την αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τόνισε ότι θα παρουσιαστούν στον Προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά τις δόσεις για χρέη στην Εφορία και τα Ταμεία κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στόχος είναι να δοθεί δυνατότητα για 72 δόσεις. Αντίστοιχα, στο θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει μείωση της τάξης του 50% η οποία θα επιβάλλεται πιθανότατα κλιμακωτά. Σε κάθε περίπτωση από την ομιλία του πρωθυπουργού καθίσταται σαφές ότι ο φόρος θα παραμείνει και το 2015.
Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχτηκε πως «έγιναν λάθη, όμως διορθώσαμε το βασικό λάθος για το οποίο όσοι το έκαναν θα δώσουν λόγο».
Προανήγγειλε μείωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, υποστήριξε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και ενιαία βάση στην οποία να υπάρχουν στοιχεία για τα ακίνητα. Επανέλαβε ότι σταδιακά ο φόρος θα μειώνεται και εν τέλει, σε μερικά χρόνια, θα γίνει «ανταποδοτικός», δηλαδή θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Οδικός χάρτης
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα οδικό χάρτη που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες και αφορά:
Χρέος: Σύντομα «θα λάβουμε επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο». Στο σύνολό του, είπε, αυτό άρχισε να μειώνεται έστω και οριακά, ενώ και οι τόκοι που πληρώνουμε είναι μειωμένοι, αφού τα επιτόκια με τα οποία πήραμε χρήματα από τους δανειστές είναι 0,8% και 1,7%. Πλέον, σημείωσε, πληρώνουμε σε τόκους κάτω από το μισό απ' ό,τι δίναμε πριν από την κρίση και κάτω από τα 2/3 έναντι από αυτά που δίναμε τα δυο πρώτα χρόνια της κρίσης και υπενθύμισε ότι βγήκαμε πανηγυρικά στις αγορές ενάμισι χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι μας υπολόγιζαν.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Υπενθύμισε ότι ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, κάτι που θα αποκαταστήσει πλήρως τη ρευστότητα της αγοράς που θα δώσει έμφαση στην ανάκαμψη. Παράλληλα, έκανε λόγο για κινήσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή καταθέσεων
Μείωση φορολογίας: Θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες ένας οδικός χάρτης με σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα με ανώτατο συντελεστή στο 32% από 42% σήμερα, οι φόροι στις επιχειρήσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά στο 15% από 25% σήμερα, θα υπάρξει μείωση ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης, χωρίς όμως η χώρα να επιστρέψει σε ανεξέλεγκτα ελλείμματα.
Μεταρρυθμίσεις: Στο επόμενο τετράμηνο θα ανακοινωθεί το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και μεγάλες επενδύσεις ιδιαίτερα για λιμάνια και μαρίνες. Επίσης θα ανακοινωθούν μεγάλα κλαδικά προγράμματα για στήριξη συγκεκριμένων τομέων, καθώς και παρεμβάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των μικρομεσαίων.
Δημόσιο
Μέχρι πριν δύο χρόνια, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, «δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει για την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού του Δημοσίου. Υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων που είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα και παρέμεναν στην υπηρεσία τους! Ή αποκαλύφθηκε ότι είχαν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, κι όμως παρέμεναν στις θέσεις τους. Αυτό το κράτος θέλαμε; Τώρα σπάμε για πρώτη φορά το «ταμπού» της αξιολόγησης, που δεν αποτελεί «απειλή», ούτε σημαίνει «τιμωρία» για το δημόσιο υπάλληλο. Αξιολόγηση», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, «δεν σημαίνει απόλυση. Αποτελεί στοιχειώδες μέτρο εξυγίανσης του Δημοσίου. Και σημαίνει ότι και στο Δημόσιο, όπως και παντού αλλού, οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να ανταμείβονται, ενώ οι ανάξιοι να παραμερίζονται». Όλα αυτά, εξήγησε, «είναι υπέρ του πολίτη, αλλά είναι και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου. Που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε στο ρόλο του, στην προσφορά του, αλλά και στις αμοιβές του».
Ένστολοι
Ιδιαίτερη αναφορά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε στους ενστόλους τους οποίους εκθείασε για την αυταπάρνηση και τις θυσίες τους, παρά τις μειώσεις των αποδοχών τους. Ήταν από τις προτεραιότητές μας, υπενθύμισε, να τους δώσουμε ανακούφιση. Τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει, θα εφαρμοστεί, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει «τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού. Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012, αλλά θα γίνουν αυξήσεις άμεσα».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή ήταν η επίθεση του πρωθυπουργού στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι «αντιστέκεται λυσσαλέα στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις». Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, σημείωσε, «είναι εκείνο που σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα, όχι εκείνο που χωρίζει τη βία σε καλή και κακή, που ζητά να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Ποιος θα απαντούσε στον Ερντογάν ότι υπάρχει μία μόνο Κύπρος;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο κατά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Η μόνη θέση που διαλαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε, «είναι να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι. Τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές δεν τους θέλει κανείς. Αναμάρτητοι δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως αθεράπευτα αδιόρθωτοι. Στο πρόγραμμά τους θέλουν να επιβάλουν την πιο δυσβάσταχτη φορολογία για να καλύψουν τις σπατάλες. Τώρα που ξεκινά η ανάκαμψη, να γυρίσουμε πίσω στο λαϊκισμό και να χαθούν όλα;».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρωθυπουργός, «κορυφώνουν προσπάθειες να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα πριν απογειωθεί η χώρα, είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Προσπάθησαν να ψελλίσουν κάτι σαν πρόγραμμα και υποσχέθηκαν 5 δισ. για να χτυπήσουν την ανεργία. Δεν μας λένε που θα τα βρουν, είναι πέτσινες υποσχέσεις και δείχνει το μέτρο της ανευθυνότητάς τους».
Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες εκλογές
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, «δεν διστάζουν να παίξουν με το Σύνταγμα. Πασχίζουν να τη ρίξουν με εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά γι' αυτούς. Κανείς πλέον δεν αγωνιά αν η κυβέρνηση θα έχει τη δεδηλωμένη, δηλαδή τη στήριξη 151 βουλευτών. Είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιείται», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές ενόψει της εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «όλα όσα πετύχαμε κινδυνεύουν να πάνε χαμένα, ενώ γύρω μας φλέγεται το σύμπαν. Πρόωρες εκλογές είναι πολιτική αυτοκτονία. Είναι επικίνδυνοι αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια. Το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο τελειώνει και χωρίς αυτό δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Βλέπουν την τελευταία ευκαιρία για πολιτική ανωμαλία να κινδυνεύει να πάει χαμένη».
Αμφίπολη και Σκόπια
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης. Κανείς, είπε, «δεν μπορεί να πει ακόμα τι κρύβει μέσα το μοναδικό αυτό μνημείο. Αλλά ένας Μακεδονικός τάφος διαμέτρου εκατόν εξήντα μέτρων, περιφέρειας 500 μέτρων και ύψους περιμέτρου 3 μέτρων, είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο! Κι είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Βλέπετε, κάποιοι χτίζουν σύγχρονα αγάλματα-καρικατούρες, τάχα για τους αρχαίους Μακεδόνες και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Ιστορία μας. Όμως, εδώ, στη Μακεδονία, μιλούν οι ίδιοι οι αρχαίοι Μακεδόνες, μιλάει η ίδια η Μακεδονική γη και αναδεικνύει την οικουμενική δόξα του Ελληνισμού», σημείωσε.
Αντώνης Σαμαράς: Χρέος - Σταδιακή μείωση φόρων από realmedialive