Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραμμή Σαμαρά για τη ΔΕΘ μετά το Παρίσι

Το «εθνικό αφήγημα» για την Ελλάδα του 2021. Στο τραπέζι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Το «στοίχημα» της πολιτικής διαπραγμάτευσης για ασφαλιστικό-εργασιακά και τα μηνύματα από Παρίσι. Ελπίδες από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος το Νοέμβριο.

Η γραμμή Σαμαρά για τη ΔΕΘ μετά το Παρίσι

«Θα επιτρέψουμε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Λευτεριάς της η Ελλάδα, οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ: Ποτέ!».

Ήταν το μήνυμα που είχε εκπέμψει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2011. Τρία χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός, πάλι από τη συμπρωτεύουσα, αναμένεται να επανέλθει στο «εθνικό αφήγημα» για την Ελλάδα του 2021 που οραματίζεται, τη «νέα Ελλάδα», στην οποία συχνά αναφέρεται.

Τη νέα εποχή για τη χώρα μας, όπως θα πει, χωρίς την παρουσία του μνημονίου και της τρόικας και η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο αναπτυξιακό σχέδιο.

Η φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή στην πορεία προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποδείχθηκε και κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι που ολοκληρώθηκαν χθες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να άναψαν πράσινο φως για μετρημένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό με απαράβατο γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη θα κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες σε ευρεία κλίμακα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τουλάχιστον στοχευμένες ανακοινώσεις, όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, μπορούν να γίνουν, η τελική απόφαση, πάντως, θα ληφθεί απόψε το βράδυ στην σύσκεψη που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τους συνεργάτες του στο «Μακεδονία Παλλάς».

Τα δύσκολα, γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, έρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα με σκοπό τη συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Είναι κάτι που το θέλει και η ελληνική πλευρά, καθώς ύστερα και από τα stress tests των τραπεζών, θα ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη συζήτηση του ελληνικού χρέους.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό χθες, ότι στα μέσα Νοεμβρίου –το πιθανότερο 14 και 15 του μήνα- θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τετραμερής σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και της Ελλάδος, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα.

Παράλληλα, το Μαξίμου ποντάρει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς σε υψηλό επίπεδο, με ομολόγους του αλλά και κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Και σε αυτό θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα, κυρίως στα θέματα όπου ακόμα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την τρόικα, όπως τα εργασιακά και οι πλειστηριασμοί.

Ο πρωθυπουργός, ενώπιον των παραγωγικών φορέων, θα προβάλει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και την ευκαιρία ανάδειξης μιας νοικοκυρεμένης, αλλά και πρωτοπόρου οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας την προοπτική δημιουργίας εκατοντάδων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως θα πει, είναι έως το 2021 το βιοτικό επίπεδο να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, εφόσον δεν προκύψει κάποιο ατύχημα και δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Επίσης, θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, στο πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδό μας στις αγορές, στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και την αξιοπιστία που έχει αποκτήσει ξανά η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από προχθές προανήγγειλε ότι την Κυριακή επίσης από τη ΔΕΘ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το συγκεκριμένο και πρακτικό οδικό χάρτη οριστικής και ασφαλούς εξόδου της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο. Όπως είπε, «όχι γιατί αυτό είναι εύκολο, αλλά γιατί αυτό είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v