Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Real Estate: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προσελκυστούν αγοραστές δεύτερης κατοικίας από το εξωτερικό. Μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8% - 1,9% και πολλές εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους.

Real Estate: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προσελκυστούν αγοραστές δεύτερης κατοικίας από το εξωτερικό. Μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8% - 1,9% και πολλές εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους.

Το 2004 είχε χαρακτηριστεί ”σκάνδαλο Πάχτα”, ή ”υπόθεση Πόρτο Καρράς” και είχε οδηγήσει σε διαγραφές βουλευτών κατά την τότε προεκλογική περίοδο.

Σήμερα, λίγα χρόνια αργότερα, η πολιτική ηγεσία της χώρας φαίνεται να έχει κατανοήσει το πόσο πολύ θα μπορούσε να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία στο μέλλον από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με στόχο να προσελκυστούν αγοραστές δεύτερης κατοικίας από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ημιδιαμένουν στη χώρα μας.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Lamda Development στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι μπορεί μεν τα υπάρχοντα προβλήματα θεσμικού πλαισίου να μην επιλυθούν πλήρως άμεσα, αλλά ότι μέσα σε ένα διάστημα 1-3 ετών η αγορά αυτή θα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ακόμη και αν επιτύχουμε πωλήσεις κατοικιών που να αντιστοιχούν στο 10% αυτών που επιτυγχάνει η ήδη κορεσμένη Ισπανία (γύρω στις 200.000 κατοικίες πέρυσι), η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της κατά 1,8% με 1,9%, πέρα από τις έμμεσες θετικές επιδράσεις που θα προέκυπταν για τον τουρισμό και για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι στο χέρι της Ελλάδας είναι να ορίσει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να περιέχει τις κατάλληλες πρόνοιες έτσι ώστε να μην υπάρξουν οι ανεπιθύμητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν στην Ισπανία. ”Οι Ισπανοί πήγαν στο άλλο άκρο από αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα”, συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Αν το θεσμικό πλαίσιο βελτιωθεί και οι αγορές δεύτερης κατοικίας από το εξωτερικό ξεκινήσουν, τότε θα επηρεαστούν θετικά και άλλοι κλάδοι.

Οι τσιμεντοβιομηχανίες, για παράδειγμα, θεωρούν τις αγορές δεύτερης κατοικίας από το εξωτερικό τον κατ΄ εξοχήν προωθητικό μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι εταιρίες real estate πιστεύουν ότι ανοίγεται μπροστά τους ένα νέο Ελντοράντο που καλούνται να εκμεταλλευτούν. ”Οι πωλήσεις ακινήτων είναι εύκολες λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, αρκεί το θεσμικό πλαίσιο να μας επιτρέψει να αποκτήσουμε προϊόν προς πώληση και παρά το όποιο έλλειμμα υποδομής υπάρχει”, υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς.

Θα αυξηθεί ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, καθώς και η μέση περίοδος παραμονής τους στη χώρα, αμβλύνοντας παράλληλα και το πρόβλημα της έντονης θερινής εποχικότητας.

Επίσης, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αναμένουν και αυτές οφέλη, ιδίως αν το θεσμικό πλαίσιο επιτρέψει σε αυτές, πέρα από την ενοικίαση, και την πώληση δωματίων για μόνιμη διαμονή πελατών σε αυτά.

Και, τέλος, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v