Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόμματα σε... «νευρική κρίση»

Τα εσωκομματικά «αγκάθια» ενόψει του «καυτού» φθινοπώρου. Το αντιρατσιστικό, οι αντιθέσεις για τη διεύρυνση στη ΝΔ, η 3η Σεπτέμβρη στο ΠΑΣΟΚ και οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ. Αναταράξεις σε ΑΝΕΛ και αναζήτηση προσανατολισμού στη ΔΗΜΑΡ.

Κόμματα σε... «νευρική κρίση»

Ο Αύγουστος που διανύουμε είναι ίσως ο πιο «θερμός» πολιτικά των τελευταίων χρόνων. Προοίμιο ίσως του «καυτού» φθινοπώρου που ακολουθεί, με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά και τις εξελίξεις στην οικονομία να αναμένονται ραγδαίες. Πολλά τα κρίσιμα γεγονότα που πλησιάζουν και θα καθορίσουν το μέλλον τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, με φόντο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε όλα τα κόμματα οι διεργασίες είναι έντονες, οι σχεδιασμοί επί τάπητος, αλλά και τα «αγκάθια» αρκετά. 

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί το πρόσωπο που θα εξασφαλίσει το «ναι» των 180 βουλευτών η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με την Καθημερινή, να εξετάζει τη λύση του Φώτη Κουβέλη, ωστόσο αυτό το σενάριο έχει δρόμο ακόμα μέχρι να υλοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η «γκρίνια» είναι σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της φθοράς που υφίστανται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης σκληρής οικονομικής πολιτικής, με τους βουλευτές τους να ακούνε αμήχανα τα παράπονα των ψηφοφόρων. Ακόμα και σε θέματα που δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους προς επίλυση, όπως ο ΕΝΦΙΑ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι την ύστατη ώρα ότι δεν θα ανατραπεί το σκηνικό. Άπαντες, άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι τυχόν νέες «γκάφες» πιθανόν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Αλλά και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που λόγω της θύελλας που ξέσπασε, αναβλήθηκε για μια εβδομάδα, οι ενστάσεις δεν είναι λίγες. Κορυφαίες, στη ΝΔ το αίτημα ποινικοποίησης των γενοκτονιών των χριστιανών, όπως συμβαίνει και με το Ολοκαύτωμα και στο ΠΑΣΟΚ, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο μείζον κυβερνών κόμμα εσχάτως προέκυψε και ένα ακόμα ζήτημα, της διεύρυνσής του και της πρόσκλησης που απηύθυνε πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης προς όλους όσους ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς για επιστροφή τους στη ΝΔ. Η πρωτοβουλία αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ενόχλησε πολλούς μέσα στο κόμμα και ήδη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανδρέας Ψυχάρης, Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Καράμπελας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει ότι «το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι οι ευκαιριακές μετεγγραφές αμφίβολης αποτελεσματικότητας» και ο Γιώργος Καλαντζής ότι «όσοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».

Γενέθλια με πονοκέφαλους

Αλλά και στον άλλο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, τα επικείμενα γενέθλια των 40 χρόνων ζωής του κόμματος, μάλλον «πονοκέφαλο» προκαλούν, όχι τόσο γιατί το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα έχει βυθιστεί στο 8%, όσο διότι για μία ακόμη φορά θα βγει από το χαλί το πρόβλημα της κόντρας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Αφορμή, οι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου, αμφότερες στο Ζάππειο.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, αναζητούν την ευρύτερη δυνατή συστράτευση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή επίσημη επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνίες για το πρόγραμμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την ολοκλήρωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος τις οποίες θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, η πολυφωνία δεν εκλείπει ούτε τώρα. Λόγου χάρη για τον ΕΝΦΙΑ, πρόσφατα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, σε αντίθεση με τον βουλευτή Γιώργο Σταθάκη που μίλησε για εξαίρεση αυτών που έχουν περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, διχογνωμία υπάρχει και για το τι θα πρέπει να πράξει η Κουμουνδούρου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Ο Γιώργος Σταθάκης και πάλι διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσφύγει σε μια τακτική επαναλαμβανόμενων εκλογών, ενώ ο Γιάννης Μηλιός υποστηρίζει το αντίθετο. Και μέσα σε όλα, δεν λείπει και η κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, με την Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Κ.Ε. να αφήνει σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της.

Αναψε φωτιές ο Χαϊκάλης

Μετά από μια περίοδο ηρεμίας, νέα εσωστρέφεια ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς ο Παύλος Χαϊκάλης αλλά και ο Παναγιώτης Μελάς διαφοροποιήθηκαν εκ νέου με δηλώσεις τους από την επίσημη γραμμή του κόμματος όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ ο Πάνος Καμμένος, σε όλους τους τόνους, ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανέναν υποψήφιο προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, οι δύο βουλευτές του αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και υποστηρίζουν ότι η στάση τους θα κριθεί από το ποιο πρόσωπο θα προταθεί για διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και τις αναταράξεις με τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών της, ακόμα αναζητά τον προσανατολισμό της. Άλλοι, οι περισσότεροι, επιθυμούν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι με το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς και ενώ το όνομα του Φώτη Κουβέλη δεν έχει απορριφθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στη σχετική ψηφοφορία, αφού, όπως λένε, «το θέμα θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και όχι τώρα, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v