Μετά την ολιγοήμερη μερική... κατάπαυση του πυρός ελέω Δεκαπενταύγουστου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να βγάλουν και πάλι τα όπλα από τις θήκες, δηλώνοντας αποφασισμένοι για έναν ανηλεή πόλεμο που θα κορυφωθεί το επόμενο κρίσιμο -οικονομικά και πολιτικά- διάστημα.
Οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι αμφότερες προτίθενται να κλιμακώσουν την ένταση, υψώνοντας τους τόνους και στοχεύοντας η καθεμιά με τη στρατηγική της στην εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, από τη μία, ποντάρουν σε μια σειρά από καλές ειδήσεις που θα αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα: Η αποκατάσταση αδικιών (ΕΝΦΙΑ, αποδοχές ενστόλων κ.ά.), η σταδιακή αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, οι φοροελαφρύνσεις και η έναρξη συζήτησης για το χρέος συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δίνει παράλληλα μεγάλη σημασία και στη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δεκαπέντε περίπου μέρες στις Βρυξέλλες.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο για τα Ακίνητα, καθώς και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για το οποίο ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.
Την ίδια ώρα, στη Συγγρού έχουν συγκεντρώσει όλες τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τις αποκρυπτογραφήσουν και να αναδείξουν, όπως λένε, τη για μία ακόμη φορά ανακολουθία και την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να αποδομήσει στα μάτια των πολιτών την Κουμουνδούρου και να πείσει ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μόνο πίσω μπορεί να οδηγήσει τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να κορυφώσει την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας ως σύμμαχο την ελληνική κοινωνία. Η κοινωνική έκρηξη δεν είναι μακριά, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα δείξουν «αέρα» πολλών μονάδων από τη Ν.Δ. Ο κ. Τσίπρας ήδη προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου και για τον σκοπό αυτό αρχίζει επαφές με τα επιμελητήρια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί στα γραφεία του κόμματός του με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Και στα δύο στρατόπεδα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κάνουν τα πλάνα τους και τους υπολογισμούς τους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι.
Οι απόψεις, ως είθισται, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως έχει πει και δημοσίως, να θεωρεί ότι ο αριθμός των απαιτούμενων 180 βουλευτών είναι εφικτός, κάτι που αποκλείουν στην Κουμουνδούρου. Η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου έγκειται στο γεγονός ότι η προς το καλύτερο αλλαγή στην οικονομία μας, που θα γίνει αντιληπτή -όπως υποστηρίζουν- από τους πολίτες το φθινόπωρο, θα προσελκύσει προς την κυβερνητική πρόταση αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι αναμένεται να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής μάχης.
Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι οι 180 βουλευτές δεν μπορούν να βρεθούν από την κυβέρνηση και δεν αποκλείει, μάλιστα, άμεσο εκλογικό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό.