Ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην Εφορία και τα Ταμεία έχει καταστρώσει η κυβέρνηση με στόχο να το διαπραγματευτεί με την τρόικα, η οποία έως τώρα αντιδρά στις προσπάθειες για αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, παρότι έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία αλλά και σε 1.243.000 ασφαλισμένους οφειλές στα Ταμεία δόσεις που θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με το χρονικό ορίζοντα εξόφλησης που μπορεί να φτάσει –υπό περιπτώσεις- και στο 2023.
Παράλληλα στο τραπέζι μπαίνει και η παροχή ισχυρού κινήτρου για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο να το κάνουν. Με την έκπτωση φόρου 1,5% που προβλέπεται, εάν κάποιος οφείλει φόρο 1.000 ευρώ, με την εφάπαξ εξόφληση θα κερδίσει 15 ευρώ. Τι θα συνέβαινε αν κέρδιζε 50 ευρώ και η έκπτωση ανέβαινε στο 5%;
Μια πρώτη συζήτηση έγινε τον Ιούλιο, όταν η τρόικα ήρθε για λίγες μέρες στην Αθήνα. Οι αποφάσεις, όμως, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν το Σεπτέμβρη και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται δύσκολη.
Η τρόικα θεωρεί, ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο ζήτημα, καλλιεργείται στους φορολογούμενους η προσδοκία ότι σε λίγους μήνες θα έρθει κάτι καλύτερο και με αυτή την προσδοκία οι φόροι μετατρέπονται πιο εύκολα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτά παρά το ότι με 1,3 εκατ. άνεργους και μετά από τη μεγάλη ύφεση που προηγήθηκε υπάρχει πραγματική αδυναμία ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Δόσεις για όλα τα βαλάντια
Η βασική καινοτομία του κεντρικού σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα», είναι η ειδική μεταχείριση όσων φορολογουμένων μέχρι το 2010 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έγιναν κακοπληρωτές όχι από επιλογή αλλά κατ' ανάγκη, εξαιτίας της κρίσης.
«Τα 24 τρίμηνα της ύφεσης έχουν διαλύσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους» αναγνωρίζει στέλεχος κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρόικα παρακολουθεί αριθμούς.
Συνολικά 1,518 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία πέρυσι, με το φοροκυνηγητό του Θεοχάρη να έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ήδη φέτος μέχρι τον Ιούνιο έχουν μπει στο ταμείο 1,733 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Τα χρήματα όμως μπαίνουν στο κρατικό ταμείο όχι από τις ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων αλλά κυρίως οι κατασχέσεις και η άτυπη δυνατότητα που είχε δώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους να πληρώνουν έναντι ότι έχουν κάθε μήνα, χωρίς ρύθμιση.
Το σχέδιο που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:
1. Κλιμάκωση δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τα οικονομικά του υπόχρεου. Θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.
2. Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες. Θα είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις,με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους έως και το 2023.
3. Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα 50 ευρώ.
4. Κεφαλαιοποίηση οφειλών έως το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα συσσωρευμένα χρέη κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.
5. Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η Φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,7% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.
6. Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.