Ερχεται «πρόωρα» ο λογαριασμός της ΕΚΤ

Τι βγάζει ο πρώτος λογαριασμός των stress test που κοινοποιείται άμεσα στις τράπεζες. Ποια είναι τα ευρήματα της ΕΚΤ, τι ισχύει για τα πλάνα αναδιάρθρωσης. «Παίζει» δυνατά το πορτογαλικό μοντέλο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Ερχεται «πρόωρα» ο λογαριασμός της ΕΚΤ

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ενημέρωση, πίσω από κλειστές πόρτες, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών) σχετικά με το αποτέλεσμα των stress tests που διεξήγαγε η ΕΚΤ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι «εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου η πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών».

Η εισροή στοιχείων θα ξεκινήσει σύντομα και όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτική τραπεζική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και οι διοικήσεις των τραπεζών αναζητούν άμεσες λύσεις ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ακόμη και το πιθανολογούμενο δυσμενέστερο σενάριο ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, το οποίο δύναται να είναι διπλάσιο του ήπιου σεναρίου των 2-3 δισ. ευρώ.

Πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της τονίζει στο Euro2day.gr ότι «στη Φρανκφούρτη γνωρίζουν εδώ και περίπου έναν μήνα τις κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς φρόντισαν να διεξαγάγουν γρήγορα τη διαδικασία».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων όπως αυτές προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ «δεν θα είναι 11 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ούτε όμως και μηδενικές»...

Η ίδια πηγή τονίζει ότι πρόθεση-σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους -συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών- είναι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια κάλυψης των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών με ίδια μέσα (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.).

Κλειδί ο αναβαλλόμενος

Κι ενώ σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η εισροή στοιχείων, σε πολιτικό και οικονομικό αναζητούνται τρόποι και «έξυπνες» λύσεις θωράκισης του τραπεζικού συστήματος. Το Euro2day.gr ανέδειξε πρώτο την πρόταση-βόμβα, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου όσον αφορά την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η πρόταση χρηματιστών και ξένων επενδυτών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -η οποία σημειωτέον έδωσε την έγκρισή της στην Πορτογαλία- και δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει νόμος και στην περίπτωση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα οφέλη από την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προσδιορίζονται στην περιοχή των 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πορτογαλικό μοντέλο αν οι τράπεζες που έχουν φορολογική απαίτηση κλείνουν οικονομική χρήση με ζημίες σε επίπεδο προ φόρων, και επομένως δεν μπορούν να συμψηφίσουν αναβαλλόμενο φόρο, θα προχωρούν, υποχρεωτικά, σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Το ύψος της αύξησης δεν θα είναι αντίστοιχο της συνολικής λειτουργικής ζημίας, αλλά θα προσδιορίζεται από το μέρος της ζημίας που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαιά τους.

Δεκτά τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει αποδεκτά τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αυτά εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά την ενημέρωση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΚΤ με στόχο την ανταλλαγή στοιχείων, όπως έγινε και στην περίπτωση των stress tests που διεξήγαγε τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα πλάνα αναδιάρθρωσης να ζητήσει την τυχόν επίσπευση των ενεργειών (περιορισμό κόστους, πωλήσεις μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού) που περιγράφουν ότι θα πράξουν οι τράπεζες», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v