Μετά τα περυσινά και φετινά ρεκόρ, «συμπληγάδες» εν όψει για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος καλείται να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τις μεταβολές σε κρίσιμες αγορές όπως η Γερμανία και Ρωσία αλλά και το νέο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 651.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης έσπευσε να επισημάνει με έμφαση πως αν δεν κινητοποιηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς ώστε να εξασφαλιστούν εξαιρέσεις για την χώρα μας, απειλείται ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού μέχρι το 2021 και ο επενδυτικός σχεδιασμός που περιλαμβάνεται σε αυτό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, επί της ουσίας κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα το μεγάλο μέρος του προγράμματος ποιοτικής αναβάθμισης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ανακαίνιση 100.000 κλινών σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την υλοποίηση επενδύσεων για τη δημιουργία επιπλέον 150.000 κλινών σε μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ξενοδοχειακός παράγοντας, όσα προβλέπει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 651 πρακτικά κλείνουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ και επενδυτικού νόμου για τη δημιουργία ή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων. «Πρακτικά», επεσήμανε, «ευνοεί εκείνους τους ομίλους που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν εύκολα χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, κυρίως εκτός Ελλάδας».
Προσεκτικούς χειρισμούς για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας το 2015 απαιτεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η ανάφλεξη σε χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Οι τουριστικοί παράγοντες παραδέχονται πως σε μεγάλο βαθμό τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού βασίσθηκαν στην εικόνα ασφαλούς προορισμού που κατοχύρωσε η Ελλάδα διεθνώς, σε μια εποχή που χαρακτηρίσθηκε από ανάφλεξη σε μια σειρά από χώρες όπως η Ουκρανία, η Τουρκία, η Συρία, η Αίγυπτος και τώρα η περιοχή Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Νέα δεδομένα δημιουργούν και οι μεταβολές που καταγράφονται στην τουριστική κίνηση από κρίσιμες αγορές όπως η Γερμανία και η Ρωσία. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προανήγγειλε «διόρθωση» από τη ρωσική αγορά φέτος και ενδεχομένως το 2015. Σύμφωνα με την εκτίμησή του οι Ρώσοι που θα έλθουν φέτος στη χώρα μας αναμένεται να φθάσουν τους 1,1-1,2 εκ. επισκέπτες (1,05-1,1 εκ. υπολογίζουν οι ρωσικοί τουρ οπερέιτορ) έναντι 1,3 εκ. το 2013. Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση εισπράξεων από Ρωσία της τάξης του 10-15%, σύμφωνα με τον Α.Ανδρεάδη (το ρούβλι υποτιμήθηκε 20% έναντι του ευρώ).
Νέα δεδομένα και από τη Γερμανική αγορά καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου οι αφίξεις Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα μειώθηκαν 5,8% ενώ στο ίδιο διάστημα η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στη χώρα μας κατέγραφε σημαντική αύξηση 17%.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση εισπράξεων από Γερμανούς επισκέπτες η οποία έφθασε το 12,6% ενώ το ίδιο διάστημα οι συνολικές εισπράξεις από ξένους επισκέπτες κατέγραφαν αύξηση 10,6%. Ένδειξη πως οι Γερμανοί που ήρθαν στη χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο και λιγότεροι ήταν και αναλογικά λιγότερα από πέρυσι ξόδεψαν.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη γερμανική αγορά, ωστόσο, δεν προδικάζουν την τελική επίδοση καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός Γερμανών το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.