Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρίπλες» στην τρόικα επιχειρεί ο Σαμαράς

Συναντήσεις με Λαγκάρντ και Ολάντ προγραμματίζει ο πρωθυπουργός. Ξορκίζει πρόωρες εκλογές το Μέγαρο Μαξίμου, που «κοιτάζει» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιμένει στο «αντάρτικο» για απολύσεις και αξιολόγηση το ΠΑΣΟΚ.

«Τρίπλες» στην τρόικα επιχειρεί ο Σαμαράς

Να υποβαθμίσει τον ρόλο του κλιμακίου της τρόικας και να δώσει έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση με τις ηγεσίες της Ευρώπης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Ήδη, με πρόσφατες δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη έδειξαν τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μη συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κινηθεί κάνοντας επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας στην εφαρμογή μιας περισσότερο «κοινωνικής» πολιτικής, με κύρια έκφρασή της τις φοροελαφρύνσεις.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ για το επόμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζει ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πλέον είναι η σειρά τους να στηρίξουν την προσπάθειά της. Και εφόσον έχουν τακτοποιηθεί και οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, ο δρόμος θα είναι πλέον ανοιχτός, όπως υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για την αποκατάσταση των αδικιών και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών βαρών.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, καθώς μετά από αυτό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ακολούθως η προσπάθεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Εν τω μεταξύ πάντως, ο Γκίκας Χαρδούβελης στέλνει επιστολές στους υπουργούς προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα χωρίς απρόοπτα και εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε να μην προκύψουν «εκπλήξεις» στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. 

Για την υλοποίηση αυτού του πλάνου, στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρόλο που δεν το αποκλείουν λόγω ατυχήματος προερχόμενου από την αντιπολίτευση. "Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, προκειμένου να μην ξεκινήσει ποτέ η συζήτηση για το χρέος", δήλωσε στη Real News η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του στην Καθημερινή, έκανε λόγο για νίκη της νέας μεταπολίτευσης σε βάρος του κρατισμού και του λαϊκισμού ο οποίος "έδωσε την έσχατη μάχη οπισθοφυλακών για να φέρει την Ελλάδα εκτός ευρώ και να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόθεσή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Δεν θεωρώ πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Νομίζω, δε, πως κάτι τέτοιο το έχει συνειδητοποιήσει πρώτη απ' όλους η κυβέρνηση", δήλωσε (Real) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης στο Βήμα υποστήριξε ότι οι 120 βουλευτές (που χρειάζονται για να μπλοκάρει η εκλογή του Προέδρου) "δεν είναι δεδομένοι, αλλά ούτε και ανυπέρβλητο εμπόδιο".

Στο θέμα της προεδρικής εκλογής αναφέρθηκε, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας πάντως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. "Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που θα ασκούνται", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις διαφοροποιήσεις του όσον αφορά την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Τόσο μέσω του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη όσο και μέσω του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου εκφράζεται και πάλι η διαφωνία με τις αποφασισμένες απολύσεις και την αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. "Πρέπει να αποφύγουμε ακραίες αποφάσεις οι οποίες στην ουσία μπορεί να υπονομεύουν αυτή καθεαυτήν την αξιολόγηση και να δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν τη θέλουν να λειτουργούν καταστροφικά", δήλωσε στον Άλφα ο κ. Καρύδης, ενώ ο κ. Λοβέρδος (Real) ζήτησε "να μπει ένα τέλος στις απολύσεις, αφού το μόνο νόημα που ίσως μπορούν να αποκτήσουν οι απολύσεις στα μυαλά κάποιων είναι να ρίξουν την κυβέρνηση". Όσον αφορά την τρόικα, πρότεινε να σταματήσουν οι επισκέψεις της και να οριστεί εθνικός διαπραγματευτής με έδρα τις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v