Την εκτίμησή της ότι τα αποτελέσματα του stress test της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμα εκφράζει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου. Εκτιμά ότι μπορεί να ανακτηθούν πάνω από 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, επίπεδο υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης του ΔΝΤ. Η κ. Σακελλαρίου μιλάει ακόμα για τα «κόκκινα» δάνεια και την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι με την κατάλληλη αντιμετώπιση, από σημείο αδυναμίας, μπορούν να μετατραπούν σε πηγή κρυφής αξίας για τις τράπεζες.
«Ακόμα και αν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω ότι θα είναι διαχειρίσιμες», δηλώνει και προσθέτει ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυασμένες ενέργειες από πλευράς τραπεζών, αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλου θεσμικού πλαισίου», ενώ θεωρεί ότι «το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες, να μετατραπεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση σε παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές αλλαγές στα warrants υποστηρίζει πως «Για να λάβουμε κάποια απόφαση για τα warrants θα πρέπει να σταθμίσουμε πολλούς παράγοντες. Από τη μία είναι οι κανόνες κρατικής βοήθειας που είναι πολύ συγκεκριμένοι και πολλές φορές απαγορευτικοί για κάποιες κινήσεις. Το δεύτερο είναι πως το Ταμείο θα πετύχει τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των χρημάτων που έχουμε τοποθετήσει στις τράπεζες. Τέλος, πολύ σημαντικό για μας είναι η όποια κίνηση πραγματοποιηθεί να μην εμπεριέχει πρόσθετους κινδύνους. Είμαστε θεσμικός οργανισμός που διαχειρίζεται χρήματα του Δημοσίου και δεν έχουμε την ελευθερία να κάνουμε επενδυτικές κινήσεις όπως έχει μια ιδιωτική εταιρεία. Τα σκεφτόμαστε όλα και φυσικά μας απασχολεί το ζήτημα των warrants, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να κινηθούν εντός των παραπάνω τριών περιορισμών».
Οσο για τις εκτιμήσεις αναφορικά με την ανάκτηση των χρημάτων που διέθεσε το ΤΧΣ στις τράπεζες απαντά πώς «μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 25,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και 14,4 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των μη συστημικών. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει τον Μάρτιο 2012 ότι από το πακέτο για τη στήριξη των τραπεζών ύψους 50 δισ. ευρώ θα ανακτούσαμε τα 16 δισ. ευρώ. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάκτηση είναι η γενικότερη πορεία της οικονομίας και το επενδυτικό κλίμα στις αγορές. Σήμερα, η τρέχουσα αξία των μετοχών μας στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δισ. ευρώ, επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της χώρας. Επιπλέον, αναμένεται να ανακτηθούν και περίπου 2 δισ. ευρώ από τις εκκαθαρίσεις των προβληματικών τραπεζών. Το Ταμείο διαθέτει επίσης απόθεμα 11,5 δισ. ευρώ και έτσι τα συνολικά κεφάλαια που μπορούμε δυνητικά να ανακτήσουμε μπορεί να ξεπεράσουν σημαντικά την αρχική εκτίμηση υπό ευνοϊκές συνθήκες στήριξης της προόδου της οικονομίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».