Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσκολεύει η συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ποια στρατηγική χαράσσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ενόψει τρόικας και... πιθανής κάλπης. Διακριτό ρόλο με ξεχωριστές πρωτοβουλίες αναζητούν οι δύο πλευρές. Που τα βρίσκουν. Τα στοιχήματα Σαμαρά και Βενιζέλου.

Δυσκολεύει η συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα δεν έλειπαν. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που οι πάλαι ποτέ "αιώνιοι αντίπαλοι" αποφάσιζαν να συμπράξουν και να προσπαθήσουν από κοινού να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Ο προβληματισμός και από τις δύο πλευρές έντονος, οι ενδοιασμοί πολλοί, η καχυποψία ακόμα μεγαλύτερη, ωστόσο τα δύο κόμματα, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις ορισμένων, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν έως τώρα -το καθένα με το κόστος του- τις δυσκολίες. Δυσκολίες που όσο περνά ο καιρός, δείχνουν να μεγαλώνουν, αφού η κρίσιμη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα βρίσκεται προ των πυλών, την ίδια στιγμή που και τα σενάρια εκλογών παραμένουν στο τραπέζι.

Επισήμως από το Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, αλλά τόσο η Συγγρού όσο και η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν να ακολουθούν την ίδια τακτική. Ιδίως η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να αποδείξει πως δεν είναι "ουρά" της ΝΔ και έχει διακριτό ρόλο στην κυβέρνηση, πιο φιλολαϊκό και πιο... αντιμνημονιακό. Δεν είναι λίγα τα σημεία που οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι -ή φαίνονται τουλάχιστον- εμφανείς, όπως επιχειρείται να διαφανεί και από τις διαρροές που γίνονται προς τα ΜΜΕ.

Αλλά και κατά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο την ενόχλησή του για τις διαρκείς διαφωνίες των στελεχών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ύστερα από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και για το σταθερό αίτημά τους για συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμα και για ήδη ψηφισμένα μέτρα. Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει οι γαλάζιοι υπουργοί, πριν αναλάβουν ή εξαγγείλουν κάποια πρωτοβουλία, να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει όπως θα έπρεπε.

Η ΝΔ, δια διαφόρων στελεχών της, από τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο μέχρι βουλευτές σε καίρια κομματικά πόστα, δεν χάνουν την ευκαιρία να εξαπολύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση Παπανδρέου και προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό και τα πεπραγμένα του. Τελευταίες αφορμές, η ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009, η στάση του κ. Παπανδρέου στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν ήταν αντιπολίτευση το 2009 και η απόλυτη άρνησή του εκείνη την περίοδο σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή.

«Όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου το 2009 ένα θεσμικό εκβιασμό για την εκλογή του προέδρου, το ίδιο πράγμα πάει να κάνει και ο κ. Τσίπρας. Όπως έταζε ο Γ. Παπανδρέου με το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάζει τα πάντα», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο γαλάζιος Γραμματέας, προκαλώντας δυσφορία στους "παπανδρεϊκούς" βουλευτές. Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χθες, μιλώντας στον Βήμα fm, εκτίμησε πως "αν το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε λογική ράβε-ξήλωνε, αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση", την ίδια στιγμή που ο Γιάννης Μιχελάκης υπογράμμισε πως "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πιο φιλολαϊκό από τη ΝΔ".

Αντιστοίχως, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγες οι διαφοροποιήσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή κατά το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις των πράσινων στελεχών για τον αιγιαλό, τις απολύσεις και την αξιολόγηση στο δημόσιο, οι ξεχωριστές προτάσεις για την υγεία που κατατέθηκαν δημοσίως την Τετάρτη και οι αποστάσεις από το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, έκαναν αισθητή την παρουσία τους από την διαφοροποίησή τους. Αρχικά ήταν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και ακολούθησε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις απολύσεις, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ.

Ο κατάλογος των διαφωνούντων στελεχών από τις δύο πλευρές είναι μακρύς. Είναι δεδομένο, πως οι ισορροπίες στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά λεπτές και τα κόμματα που την αποτελούν, εφόσον επιθυμούν να παραταθεί ο βίος της, θα πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους. Τα στοιχήματα, άλλωστε, που ακολουθούν είναι πολλά και κρίσιμα και αναμφίβολα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v