Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροαπαλλαγές και στο βάθος η Προεδρία της Δημοκρατίας

Επιμένει η κυβέρνηση στη μείωση των φορολογικών βαρών από το φθινόπωρο. Εγγυάται τη διατήρηση των πλεονασμάτων και βλέπει μερική υποχώρηση της τρόικας. Ξεκίνησαν τα διλήμματα εν όψει της εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Φοροαπαλλαγές και στο βάθος η Προεδρία της Δημοκρατίας

Με τη σημερινή ολοκλήρωση του μίνι κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στην κυβέρνηση καταστρώνουν πλέον τη στρατηγική τους με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση των πολυπόθητων 180 απαιτούμενων βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αμετακίνητο στον σχεδιασμό του όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που θα οδηγήσουν σε θετική έκβαση της υπόθεσης, αλλά παρ' όλα αυτά, όπως ξεκαθαρίζουν, δεν μπαίνουν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η τρόικα έχει κάνει μερικά βήματα πίσω και εφόσον της δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις με τη μορφή ισοδυνάμων, θα συμφωνήσει τελικά με την προωθούμενη πολιτική. Όταν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται, αναφέρει κυβερνητική πηγή, τότε και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις. Και κοινό μυστικό είναι ότι η μείωση των φορολογικών βαρών, με αρχή τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εισφορά αλληλεγγύης, είναι ένα από τα βασικά όπλα στην κυβερνητική φαρέτρα για τους επόμενους κρίσιμους πολιτικά μήνες.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού -εκτός των άλλων- απαιτείται, όπως λένε, χρόνος ώστε ο κόσμος να καταλάβει και εμπράκτως, στην τσέπη του, τις θετικές αλλαγές στην οικονομία, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που θα αρχίσει σταδιακά να εξελίσσεται.

Χαρακτηρίζουν καταστροφικό σενάριο για τη χώρα πιθανή νέα εκλογική μάχη και ρίχνουν το γάντι στην αντιπολίτευση, αλλά και στους αναποφάσιστους βουλευτές, από τους οποίους εν πολλοίς (από τη στάση τους στην εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια) θα κριθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου για το επόμενο διάστημα.

«Μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο το κάθε κόμμα, αλλά κυρίως ο κάθε βουλευτής, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και να ψηφίσει. Να αποφασίσει αν θέλει σταθερότητα ή αν θέλει ανωμαλία. Αν θέλει η χώρα να πάει μπροστά και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών ή αν θέλει να γυρίσουμε στο χθες», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα της επικείμενης ψηφοφορίας στη Βουλή. Η μνήμη πολλών επέστρεψε στα διλήμματα που έθεταν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τόσο στις εθνικές εκλογές του 2012 όσο και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ωστόσο ο παραλήπτης του μηνύματος πλέον δεν είναι ο ελληνικός λαός, αλλά οι 300 βουλευτές.

Για να πειστούν βέβαια αυτοί να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο, θα πρέπει να έχουν πειστεί και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, οπότε εκεί ρίχνεται όλο το βάρος από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Και ασφαλώς στη γενικότερη θετική εικόνα ευελπιστούν ότι θα έρθει να προστεθεί και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που, αν όλα πάνε βάσει υπολογισμών, θα ξεκινήσει επίσης το φθινόπωρο.

Πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι τη σωστή στιγμή να προτείνει ένα κατάλληλο πρόσωπο ευρύτερης απήχησης, υπερβατικό, υπερκομματικό, το οποίο, όπως λένε στη Συγγρού, θα μπορεί να ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές. Προς το παρόν, η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155 βουλευτές. Τους 152 της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τους ακόμα ανεξάρτητους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, καθώς και τον πρώτο επιλαχόντα του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκο Σταυρογιάννη (που είχε αποχωρήσει από τη Ν.Δ.), Δ. Μπριάνη. Λείπουν ακόμα 25 βουλευτές, τους οποίους η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v