Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμασία για Σαμαρά - Βενιζέλο η υπόθεση ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τρομάζει τη συγκυβέρνηση το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009. Επίθεση Γιώργου Παπανδρέου στη Σοφία Βούλτεψη, "κανένα σχόλιο" η απάντηση του Μαξίμου. Ο ρόλος των "καραμανλικών" βουλευτών και το ενδιαφέρον των Γερμανών.

Δοκιμασία για Σαμαρά - Βενιζέλο η υπόθεση ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που έχει επιφέρει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η επαναφορά στη δημοσιότητα της υπόθεσης του ελλείμματος του 2009 και οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωσή του. Είναι ένα θέμα που πριν από τις εκλογές του 2012 ήταν στην κορυφή της αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο από τότε έχουν περάσει πολλά και τα δύο κόμματα συγκυβερνούν.

Οπότε μόνο ευχάριστα δεν θα άκουσαν ορισμένοι την είδηση ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βούλευμά του, διατάζει τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης και να μην οδηγηθεί η δικογραφία στο αρχείο, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Και μπορεί οι δύο ηγεσίες, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, να μην έχουν τη διάθεση να αγγίξουν το καυτό αυτό ζήτημα, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για βουλευτές και στελέχη των κομμάτων τους που ανήκουν στο παπανδρεϊκό μπλοκ από τη μία και στο καραμανλικό από την άλλη, που περιμένουν με το... δάχτυλο στη σκανδάλη.

Ήδη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την έρευνα της υπόθεσης, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση Παπανδρέου και αυτός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, αντί της οποίας απάντησαν τρεις βουλευτές της Ν.Δ., ενώ θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ με αιχμές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που το θέμα σταματήσει να τίθεται απλώς θεωρητικά σε συζητήσεις, αλλά έρθει η κρίσιμη ώρα της εξεταστικής. Τότε, θεωρείται βέβαιο ότι με τους ΑΝΕΛ θα συνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει θέσει το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξουν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. - πρώην στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή ή απλώς φιλικά προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό. Στενά την υπόθεση παρακολουθούν και οι Γερμανοί, αφού, εφόσον αποδειχθεί τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, αυτομάτως τίθεται ζήτημα ποινικών ευθυνών του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.

Η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη ότι η κυβέρνηση αναγκαστικά έβαλε το έλλειμμα που είχε γίνει αποδεκτό από τη Eurostat, εφόσον δεν είχε λυθεί το θέμα, προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου και τη σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο. Μεταξύ άλλων, καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, τον ερωτά αν συμφωνεί με την κ. Βούλτεψη και επιτίθεται για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση Παπανδρέου, κάτι που έκαναν τρεις βουλευτές της Ν.Δ. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, μέσω του twitter, και οι Γιώργος Βλάχος και Δάνης Τζαμτζής, οι οποίοι κοινοποίησαν στο facebook, μια, όπως τη χαρακτήρισαν, προφητική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή από το 2009 και την αστεία -σύμφωνα με τους ίδιους- απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε πως "το κρίσιμο ιστορικά ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός σε ποια κατάσταση έφτασε η ελληνική οικονομία από το 2004 έως το 2009, κατάσταση που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας, με δημόσια ελλείμματα ρεκόρ ύψους 15,7%".

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρός της Ανδρέας Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη της. Οι τρεις τους φέρονται να εμπλέκονται στη "σκόπιμη και εν μέσω πιέσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v