Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τους τραπεζίτες

Κεντρικά θέματα της συνάντησης των τραπεζιτών με τους Σαμαρά-Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο ήταν τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της ρευστότητας. Τι ειπώθηκε για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Τα «αιτήματα» των τραπεζιτών. Οι δηλώσεις του Μιχάλη Σάλλα.

Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τους τραπεζίτες

Οι τρόποι συμβολής του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και η επιτακτική ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, οι τραπεζίτες Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Τουρκολιάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Ματζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alfa Bank και Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη συζήτηση μονοπώλησε το κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους τραπεζίτες να επισπεύσουν την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, προχωρώντας άμεσα στις αναδιαρθρώσεις των υπερχρεωμένων με στόχο τη μείωση του δανεισμού τους, τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων μέσω των συγχωνεύσεων ανά κλάδο και την κατ' επέκταση προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η αναδιάρθρωση των δανείων του Ομίλου Μαίλλη.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί φέρονται να υπογράμμισαν ότι όσο δεν αναδιαρθρώνονται οι προβληματικές επιχειρήσεις τόσο η οικονομία παραμένει παγιδευμένη.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το θέμα της επίσπευσης του κώδικα δεοντολογίας αλλά και των 22 οδηγιών που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Τι ζήτησαν οι τραπεζίτες

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες ζήτησαν την επίσπευση της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, γραφειοκρατικά και ατέρμονων δικαστικών διενέξεων, με απώτερο σκοπό την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών.

Οι δηλώσεις Σάλλα

Το στίγμα του σοβαρού προβλήματος των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους τα 80 δισ. ευρώ έδωσε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό.

Ειδικότερα ο κ. Σάλλας ανέφερε πως "το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση της Αγοράς και της Οικονομίας. Διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα στον οικονομικό τομέα και στην Αγορά είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν το θέμα της ρευστότητας. Στο θέμα της ρευστότητας διαπιστώνεται πια, ότι οι τράπεζες και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σε πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερη θέση. Προηγήθηκε η σταθεροποίηση και στη συνέχεια τροφοδοτείται η αγορά, σταδιακά, με βελτίωση και ικανοποιητικό ρυθμό.

Το τρίτο θέμα ήταν τα κόκκινα δάνεια. Είναι ένα θέμα που, όπως είχαμε πει και την περασμένη εβδομάδα, από αρκετούς που έκαναν δηλώσεις, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, νομίζω όμως ότι είναι και ελεγχόμενο και πιστεύω απόλυτα δυνατό να διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα δημιουργήσουμε κανένα κοινωνικό πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί σταδιακά με τρόπο που, θα έλεγα κατά τη δική μου άποψη, εξαιρετικό, άψογο και συνεπή για την αγορά και την οικονομία"

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα εργαλεία για τη ρύθμιση δανείων τους επόμενους μήνες ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς τόνισε πως "Θα υπάρξουν, θα υπάρξουν σταδιακά. Έχουν μελετηθεί κλάδοι. Δεν υπάρχει μέρα που δεν υπάρχει αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως γνωρίζετε, τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν 10 ή 20 ή 50 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε μόνο κάποια στεγαστικά δάνεια. Αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνδέεται η επίλυση του θέματος στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αυτό το αντιμετωπίζουμε".

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα "υπάρχουν κλάδοι οι οποίο αναλύονται, οι οποίοι έχουν αναλυθεί και υπάρχουν αντιμετωπίσεις και ρυθμίσεις καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δάνεια, το κάθε δάνειο ή η κάθε περίπτωση για κάθε επιχείρηση ή κλάδο, είναι ακριβώς έτσι διαμορφωμένη ή διαμορφώνεται ούτως ώστε, να βοηθήσει την επιχείρηση που η καθεμία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλού θα πρέπει να γίνει κάποια μετοχοποίηση, αλλού θα πρέπει να γίνει επέκταση της εξόφλησης, αλλού μείωση επιτοκίου, αλλού διάφορα πράγματα".

Σε ό,τι αφορά πιθανό "κούρεμα" οφειλών τόνισε "νομίζω ότι οι τρόποι αυτοί που αντιμετωπίζουμε σε παρούσες αξίες βοηθάνε και αυτό. Εκείνο που έχει σημασία, δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά. Επαναλαμβάνω ότι, το θέμα το συγκεκριμένο συνδέεται στενά με την πορεία της ανάπτυξης του τόπου και της εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπει σε πολύ σοβαρό σταθεροποιημένο περιβάλλον αυτήν την περίοδο. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε θέματα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης, ακόμα και σε προβληματικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα βλέπετε τομείς τους οποίους ήδη ρυθμίζουμε".

Για το θέμα των κόκκινων δανείων ανέφερε πως "το συνολικό είναι κάτι ανάμεσα στα 75 με 77 δισ. ευρώ. Όμως, οι τράπεζες έχουν ασφάλεια. Οι τράπεζες έχουν προβλέψεις πάνω από το 50%. Η δε περιουσία και οι εξασφαλίσεις που έχουν υπερβαίνουν το επιπλέον ποσό. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, απλά η επίλυση και η σταδιακή αντιμετώπισή του, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που βοηθά την πορεία και την έξοδο από την κρίση της οικονομίας".

Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως "οι τράπεζες είναι, από πλευράς κεφαλαίων πολύ σοβαρά και ισχυρά κεφαλαιοποιημένες. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα σε stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, βγήκανε κάποια ποσά τα οποία έπρεπε να κεφαλαιοποιηθούν ή ζητούσε, κάτω από συνθήκες επιδείνωσης κρίσης, κάποια ποσά που θα έπρεπε οι τράπεζες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου. Ας πούμε είπαν για την Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ., ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάναμε 1, 75 δισ. Το ίδιο έγινε και για τις άλλες τράπεζες. Για αντίστοιχο ή μικρότερο ποσό 200 εκατ. για την Alpha Bank, η Alpha Bank έκανε αύξηση 1 δισ.

Η Εθνική, επίσης, μεγαλύτερο από αυτό που ζητήθηκε. Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά ισχυρό και έχει από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη".

Το θέμα των στεγαστικών δανείων

Πλην του θέματος των κόκκινων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσκεψη απασχόλησε το κρίσιμο με κοινωνικές διαστάσεις ζήτημα των κόκκινων και προβληματικών στεγαστικών δανείων.

Με βάση τραπεζικές πηγές από το σύνολο των 71 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, τα 10 δισ. βρίσκονται στην περιοχή «του βαθύ κόκκινου» και δεν εξυπηρετούνται πάνω από 1 χρόνο και επιπλέον 15 δισ. παραπέουν καθώς οι κάτοχοί τους έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα στο μηνιαίο εισόδημά τους και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των μηναίων δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κώδικας δεοντολογίας τον οποίο θα φέρει σε σε μορφή νόμου η κυβέρνηση και θα υιοθετηθεί από 1η/1/2015 αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κουρέματος στα κόκκινα δάνεια όσον αφορά επιλεκτικές περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιστραφούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v