Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις επί χάρτου για το δημοψήφισμα

Οι ΑΝΕΛ και 15 ανεξάρτητοι βουλευτές καταθέτουν τελικά δικές τους προτάσεις. Αποστάσεις Μαξίμου από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Τα φώτα στραμμένα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ.

Ασκήσεις επί χάρτου για το δημοψήφισμα

Κάθε κόμμα και την πρότασή του! Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί το σίριαλ που διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο τη Βουλή και με φόντο το δημοψήφισμα για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ".

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις... Έξι συνολικά αναμένεται να είναι τελικά οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς εκτός των μέχρι χθες τεσσάρων γνωστών, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, προστίθενται και αυτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και 15 ανεξάρτητων βουλευτών.

Κατ' αρχάς, το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ αρχικά είχε αποφασισθεί να συμπράξει στην πρόταση Τσίπρα, στη συνέχεια βλέποντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην κάνουν το ίδιο, άλλαξε στάση. "Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να δείξουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος και για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος κλήθηκαν οι βουλευτές για τις σχετικές υπογραφές.

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους, δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές ανακοίνωναν ότι λένε "ναι" στο δημοψήφισμα, ωστόσο, όπως έλεγαν, θα κατεβάσουν επίσης δική τους πρόταση. Πρόκειται για τους Π. Μουτσινά, Μ. Μπόλαρη, Ν. Σταυρογιάννη, Μ. Ανδρουλάκη, Οδ. Βουδούρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρο, Γ. Κασαπίδη, Ν. Νικολόπουλο, Γ. Νταβρή, Θ. Παραστατίδη, Π. Τατσόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη.

Πλέον, όπως όλα δείχνουν, καμία πρόταση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 120 βουλευτών, οπότε το ερώτημα είναι τι θα αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στο οποίο πέφτουν πλέον τα βλέμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής γιατί, όπως υποστηρίζει, οι υπογραφές των βουλευτών που θέλουν το δημοψήφισμα πρέπει να προστεθούν. "Αυτό επιβάλλει η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (Συνθήκη της Λισαβόνας)", επισημαίνει.

Στο πλευρό του, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο: τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, ο οποίος με δεύτερη παρέμβασή του μέσα σε λίγες ώρες επέμεινε ότι η Βουλή πρέπει να ανοίξει και να συνεδριάσει η ολομέλεια στην περίπτωση που από τις προτάσεις για δημοψήφισμα, συγκεντρωθούν αθροιστικά οι απαιτούμενες 120 υπογραφές βουλευτών. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μεϊμαράκης, η κυβέρνηση δεν πρέπει να σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο και να μην έχει εκκρεμότητες σχετικά με τη ΔΕΗ. "Πρέπει να κλείσουν όλα τώρα", διευκρίνισε. Κύκλοι της Βουλής, μάλιστα, εξέφραζαν τον φόβο μήπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνηθεί να υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, αν δεν έχει τελειώσει και η υπόθεση του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό με την παρέμβαση Μεϊμαράκη, μετά και τη χθεσινή τοποθέτησή του, διά της Σοφίας Βούλτεψη πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής. "Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης της ολομέλειας της Βουλής για να εξεταστούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο πρώτο θερινό τμήμα άνοιξε χθες με τους εισηγητές των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v