Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ο Μεϊμαράκης: Η Βουλή να ανοίξει τώρα

«Αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα», επιμένει ο πρόεδρος της Βουλής. "Οι τέσσερις απόψεις δεν αθροίζονται μεταξύ τους", απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Άμεση σύγκληση της ολομέλειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα.

Επιμένει ο Μεϊμαράκης: Η Βουλή να ανοίξει τώρα

Προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα σημερινή παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη ο οποίος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, επανέλαβε τη θέση του ότι «αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές (για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ) η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα και όχι τον Οκτώβριο».

Μάλιστα με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άδειασμα του προέδρου της Βουλής από την κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «δεν θεωρώ ότι με άδειασε κανείς. Ούτε ότι πρέπει να ανασκευάσω κάτι».

Παρ' όλα αυτά, πριν από λίγο, με επίσημη δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, με εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή του Προέδρου της Βουλής: "Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα", ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι τέσσερις προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται ανεπίσημα από τα κόμματα, είναι διαφορετικές μεταξύ τους και δεν έχουν το ίδιο διακύβευμα.

Παράλληλα, σε θεωρητικό επίπεδο, όπως λένε ακόμα και αν συγκεντρώνονταν οι 120, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει τώρα η ολομέλεια της Βουλής, αλλά από τον Οκτώβριο, όπως και είναι προγραμματισμένο.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ζητεί την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, γιατί, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)», αφού, όπως υποστηρίζει, πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ». "Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», ας τα θέσει στην κρίση του λαού, υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Οι τέσσερις προτάσεις

Με τέσσερις χωριστές προτάσεις ρίχνεται τελικά η αντιπολίτευση στη μάχη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ ρίχνεται τελικά με τέσσερις προτάσεις. Οι εσωκομματικοί τακτικισμοί, οι διαφωνίες και η διαφορετική στρατηγική του καθενός εν όψει της επόμενης μέρας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τη Χρυσή Αυγή σε διαφορετικές εισηγήσεις -και όχι σε μία σαφώς πιο ισχυρή ενιαία- το μέλλον των οποίων θα κριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αυτό θα αποφανθεί αν οι τέσσερις προτάσεις μπορούν να συμψηφιστούν ή όχι, αν δηλαδή θα αθροιστεί το σύνολο των βουλευτών που τις στηρίζουν με σκοπό την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 120 υπογραφών για την περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια. Εκεί τα πράγματα για την αντιπολίτευση θα είναι σαφώς πιο δύσκολα, αφού θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 180 βουλευτών για να γίνει το δημοψήφισμα.

Οι δύο παρεμβάσεις (χθες και σήμερα) του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άμεση σύγκληση της ολομέλειας ακόμη κι αν οι 120 υπογραφές δεν συγκεντρωθούν σε μία μόνο σχετική πρόταση αλλά και σε περισσότερες με ομοειδές περιεχόμενο, αιφνιδίασε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Και μπορεί κάποιοι να υπενθυμίζουν ότι σχεδόν καμία κίνηση του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι τυχαία -παραπέμποντας σε προηγούμενη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου-, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 120 βουλευτές, ενώ ακόμα και αν το καταφέρει, σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα σημάνει ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού οι αποκλίσεις τους σε μείζονα ζητήματα, όπως το νόμισμα ή η εξωτερική πολιτική, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το βάρος έχει πέσει στην προσέλκυση υπογραφών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η στάση των οποίων θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Για τον σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, που χθες είχαν συνεχείς επαφές με συναδέλφους τους. «Πηγαίνει πολύ καλά η υπόθεση με το δημοψήφισμα. Θα έχουμε τη δημόσια παρέμβαση όταν θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χθες ο κ. Βούτσης. Τη σχετική πρόταση η Κουμουνδούρου θα την καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και πιθανότατα την Πέμπτη. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το άθροισμα των 120 βουλευτών να προκύπτει χωρίς τις υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την οποία δεν θέλουν κανέναν διάλογο.

Αλλαγή πλάνων έγινε στη ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Μετά τις έντονες διαφωνίες βουλευτών (Σπύρου Λυκούδη, Νίκης Φούντα, Κατερίνας Μάρκου, Γρηγόρη Ψαριανού και Θωμά Ψύρρα) και στελεχών, ο Φώτης Κουβέλης έκανε πίσω από την πρότασή του να συνταχθούν πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου.

Το ΚΚΕ θέλει επίσης να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο με τη δική του πρόταση, που, όπως λένε στον Περισσό, θα βλέπει την ουσία και όχι τα επιμέρους ζητήματα. Αναγνωρίζει ότι με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων είναι αδύνατον να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, αφού δεν συγκεντρώνονται οι 180 βουλευτές και αυτό που χρειάζεται είναι «να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στο συνολικό πακέτο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή, όπως ανακοίνωσε χθες, καταθέτει πρόταση για δημοψήφισμα με στόχο «την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, καθώς και των εταιρειών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v