Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτή εβδομάδα για την κυβέρνηση

Τα επόμενα προαπαιτούμενα επί τάπητος στο διάλογο με τους δανειστές. Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και οι επαφές με τα άλλα κόμματα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Νέο κύμα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ και ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών Βενιζέλου.

Καυτή εβδομάδα για την κυβέρνηση

Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθεια Παναγιά» και πάλι για την κυβέρνηση, καθώς μετά τη χθεσινή επιστροφή των εργαζομένων της ΔΕΗ στις θέσεις εργασίας τους μετά την πολιτική επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση, σήμερα ξεκινά μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα.

Δύο είναι τα βασικά αγκάθια που εκτός απροόπτου θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα. Το πρώτο είναι η νέα άφιξη της τρόικας και η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και το δεύτερο η συνεχιζόμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση των 120 υπογραφών βουλευτών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Αναφορικά με την επίσκεψη της τρόικας, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με όλες τις προηγούμενες, καθώς έχουν προηγηθεί οι πρόσφατες ευρωεκλογές και το μήνυμα των πολιτών για αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο προτίθεται να έχει στις συζητήσεις ξεχωριστή, δική του ατζέντα, με τις θέσεις της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα όπως η έκτακτη εισφορά αλλά και η φορολογία, όπως η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να παραθέσει μια σειρά προτάσεων με σχετικά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θέλοντας να διαμηνύσει στην τρόικα ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε περίπτωση λήψης νέων μέτρων σε βάρος των πολιτών.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, μεθαύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο πρώτο θερινό τμήμα και πιθανότατα να αποτελέσει νόμο του κράτους, παρ' όλα αυτά οι πολιτικές εξελίξεις που αυτό προκάλεσε βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Η χθεσινή επιστροφή των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους δεν δείχνει να πτοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει τις προσπάθειες σύστασης ενός ευρέος διακομματικού συνασπισμού, με στόχο αφενός την αμφισβήτηση της πώλησης της ΔΕΗ και αφετέρου την εκπομπή ενός ηχηρού συμβολικού μηνύματος, εν όψει της προσπάθειας παρεμπόδισης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Για σήμερα προγραμματίζονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ, των ανεξάρτητων βουλευτών και πιθανόν του ΚΚΕ (η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική) ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης. Από την Κουμουνδούρου διαδίδεται πως πιθανόν να υπάρξουν νέες τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα βγει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να περνά τη δική του εσωστρέφεια. Τελευταίο κρούσμα είναι το μανιφέστο έξι στελεχών (Εύης Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αθηνάς Δρέττα, Παντελή Καψή, Θανάση Χειμωνά και Κώστα Σπηλιόπουλου), οι οποίοι αφήνουν σαφείς αιχμές όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (αν και δύο από αυτούς είναι υπουργοί της κυβέρνησής του) αλλά και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, αμφισβητώντας τις επιλογές του.

Με τον τίτλο «Αν όχι τώρα, πότε;», οι «έξι» ανοίγουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ελιάς, τονίζοντας την ανάγκη διενέργειας ιδρυτικού συνεδρίου, ενώ εγκαλούν την κυβέρνηση για παλαιοκομματικού τύπου σπασμωδικές αντιδράσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος και η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v