Ακίνητα: Άραβες επενδυτές «ψάχνονται» για επενδύσεις $180 δισ.

Πλούσιοι Άραβες και κρατικά επενδυτικά οχήματα της Μέσης Ανατολής εκτιμάται ότι θα επενδύσουν 180 δισ. δολάρια σε ακίνητα την επόμενη δεκαετία. Στο στόχαστρο και η Ελλάδα. Οι ευκαιρίες και ο «ανταγωνισμός» από την Ισπανία. Ποιοι τομείς προσελκύουν τους ξένους.

Ακίνητα: Άραβες επενδυτές «ψάχνονται» για επενδύσεις $180 δισ.

Τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα, η οποία έχει προσελκύει τον τελευταίο χρόνο αραβικά κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των ακινήτων, αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.

Σύμφωνα με την έρευνα, πλούσιοι Άραβες αλλά και τα κρατικά επενδυτικά οχήματα (Sovereign Wealth Funds – SWFs) της Μέσης Ανατολής πρόκειται να επενδύσουν μόνο την προσεχή δεκαετία περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα ανά τον κόσμο, με το 80% αυτών των κεφαλαίων να κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, μέσω επενδυτικών σχεδίων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό, έχει μπει στο στόχαστρο αραβικών κρατικών επενδυτικών ταμείων και τα κεφάλαια που επιθυμούν να τοποθετήσουν μόνο στα δύο έργα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Για να τοποθετηθούν, όμως, τα κεφάλαια απαιτείται η αδειοδότηση και η έγκριση των δύο επενδύσεων, η οποία υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας.

Ενδιαφέρον από αραβικά SWFs εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στον τουριστικό τομέα, ενώ αναμένουν τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων προκειμένου να τοποθετηθούν και σε άλλους τομείς (γραφεία, καταστήματα) όπου έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα.

Εκτός από τη συμμετοχή κρατικών επενδυτικών ομίλων από το Κουβέιτ και το Αμπού Ντάμπι στο σχήμα που επικράτησε για την εξαγορά του Αστέρα, τη συμμετοχή της Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι στο Ελληνικό, το αραβικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και σε άλλες συμφωνίες.

Προ εβδομάδων ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, επικεφαλής της ΚΗC (Kingdom Holding Company) είχε αποκαλύψει τις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή της ξενοδοχειακής αλυσίδας Four Season στη διαχείριση του Αστέρα.

Εκτός από τις επενδύσεις του κοσμοπολίτη πρίγκιπα, η Σαουδική Αραβία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο SWF στη Μέση Ανατολή, με κεφάλαια περί τα 676 δισ. δολάρια. Η είσοδος των Σαουδαράβων (σ.σ. αλλά και των Ιρανών) στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο real estate σύμφωνα με την έκθεση της CBRE. Από τα περίπου 180 δισ. δολάρια που προβλέπεται πως θα επενδύσουν οι Άραβες σε ακίνητα ανά τον κόσμο, τα 145 δισ. θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της CBRE, τα 85 δισ. οδεύουν προς το Λονδίνο, ενώ για τα υπόλοιπα θα δοθεί μάχη μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Ελλάδα δεν αναφέρεται στην έκθεση, αλλά οι εξελίξεις του τελευταίου έτους δείχνουν πως αποτελεί, επίσης, προορισμό αραβικών κεφαλαίων που αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα. Το 2013 οι Άραβες επένδυσαν περί τα 13 δισ. δολάρια στη διεθνή αγορά ακινήτων σε σύγκριση με περίπου 8 δισ. που είχαν τοποθετήσει το 2007, πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Συνολικά, μεταξύ 2007 και 2013, οι Άραβες επένδυσαν σε ακίνητα εκτός της Μέσης Ανατολής περί τα 45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη CBRE. Μόνο το 10% των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν την επόμενη δεκαετία τα αραβικά SWFs σε ακίνητα θα επενδυθεί στις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ελλάδα, για να προσελκύσει αραβικά κεφάλαια, ανταγωνίζεται κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία, η οποία φαίνεται πως αποτελεί τον νέο στρατηγικό προορισμό με επενδύσεις σε ξενοδοχεία.

Η χώρα μας διαθέτει πλεονεκτήματα καθώς σύμφωνα με την έκθεση της CBRE οι δύο τομείς που θα προσελκύσουν περί το 30% των κεφαλαίων της επόμενης δεκαετίας από τους Άραβες είναι τα ξενοδοχεία και τα κτίρια γραφείων. Υπενθυμίζεται πως προ μηνών είχαν υπάρξει συναντήσεις επενδυτών από το Αμπού Ντάμπι με ελληνικές εταιρείες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην αγορά γραφείων, οι οποίες δεν απέδωσαν αφού η συγκεκριμένη αγορά παραμένει υπό πίεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v