Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εξίσωση για τους «120»

Μετράει τα κουκιά ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα. Σκληρή στάση από την κυβέρνηση. Στο στόχαστρο η αντιπολίτευση και οι συνδικαλιστές. Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εξίσωση για τους «120»

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 120 υπογραφές βουλευτών, προκειμένου να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής και να αποφασιστεί αν θα γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολύ στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, καθώς, ανεξάρτητα από το εάν επί της ουσίας η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι απίθανη (αφού θα χρειαστεί "ναι" 180 βουλευτών), θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα εν όψει της κρίσιμης διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο, τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητώντας τους τη σύμπραξη για να μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα ήταν "ναι" από τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, "μάλλον" από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και "όχι" από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι θεωρητικά σίγουροι βουλευτές που θα υπογράψουν για το δημοψήφισμα είναι 89: οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 13 των ΑΝΕΛ και 5 ανεξάρτητοι (Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος) που με ανακοίνωσή τους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, θεωρείται δεδομένο ότι ακόμα και αν τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ (που έχει 13 βουλευτές) αποφανθούν θετικά στην πρόσκληση Τσίπρα, θα υπάρξουν απώλειες, όπως του Γρηγόρη Ψαριανού, χωρίς να αποκλείονται και άλλες. Οπότε, εκ των πραγμάτων ρόλο ρυθμιστή παίζουν οι υπόλοιποι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν κοινή γραμμή.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας, οπότε και θα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν προσκλήθηκε.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για πολιτικό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ που, σε βάρος των θεσμών και των πολιτών, στοχεύει σε πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, που με ξεχωριστή ανακοίνωση, αν και κόμμα της συγκυβέρνησης, εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ακολουθία μιας "άνευ προηγουμένου πολιτικάντικης, τυχοδιωκτικής και λαϊκιστικής πολιτικής".

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν σκληρή στάση και αναμένουν τη δικαστική απόφαση της προσφυγής της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Εάν η διοίκηση της ΔΕΗ δικαιωθεί, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επιστράτευση των εργαζομένων οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Για την ακρίβεια, θα τους δοθεί ένα περιθώριο χρόνου να συμμορφωθούν και στη συνέχεια, εφόσον δεν το πράξουν, τα φύλλα πορείας που είναι ήδη έτοιμα θα φύγουν για τους τόπους των κατοικιών τους.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη. Η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου τη Δευτέρα θα γίνει η λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση. Την επομένη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις.

Πάντως, και χθες δεν έλειψαν τα ενδοκυβερνητικά παρατράγουδα, με... δράστη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή. "Μας έπιασε ο καημός μέσα στο καλοκαίρι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ", είπε στο Mega, εκφράζοντας τη διαφωνία του τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία του νομοσχεδίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v