Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό «βραχυκύκλωμα» για τη μικρή ΔΕΗ

Επισπεύδεται η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Δεν αποκλείει πολιτική επιστράτευση η κυβέρνηση. Στο Αμύνταιο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Για "πολιτική υποκίνηση" των κινητοποιήσεων τον εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Πολιτικό «βραχυκύκλωμα» για τη μικρή ΔΕΗ

Προς άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, και όχι στο δεύτερο θερινό τμήμα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, προσανατολίζεται τελικά η κυβέρνηση. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα, οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές αλλά και η βούληση να κλείσουν σύντομα οι εκκρεμότητες με την τρόικα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε αλλαγή πλάνων. Έτσι προκρίνει, εκτός απροόπτου, την επίσπευση του χρόνου συζήτησής του, την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του από την αρμόδια επιτροπή έως μεθαύριο Παρασκευή και την ψήφισή του την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καλά κρατεί κι ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα δίνει σήμερα συμβολικά το "παρών" στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και στο ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, δίπλα στους εργαζομένους που ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμα και την πολιτική επιστράτευση, ενώ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική υποκίνηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Χωρίς να αποκλείει αλλαγές στο νομοσχέδιο ακόμα και την τελευταία στιγμή, δηλώνει την αποφασιστικότητά της τόσο η μικρή ΔΕΗ, όσο και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν σύντομα. Και αυτό που θέλει και αναγνωρίζει πως ακόμα δεν έχει πετύχει είναι να πείσει την κοινωνία για τα θετικά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Ο Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος (ΣΚΑΪ) υπενθύμισε ότι "μιλάμε για μια πώληση του 30% με το προσωπικό να έχει τους ίδιους μισθούς και τα ίδια δικαιώματα, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη και θα ανοίξει η αγορά ενέργειας".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εξήγησε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της στη ΝΑ. Ευρώπη για τα οποία δεν έχει χρήματα σήμερα.

Μόνος στόχος, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των πολιτών, ενώ ξεκαθαρίζουν πως οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αφού θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της. Ταυτόχρονα βάλλουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, "σιγοντάροντας τους συνδικαλιστές, θα εκτεθεί στα μάτια του κόσμου". Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το θέμα της ΔΕΗ τον νυν υπέρ πάντων αγώνα στον... πόλεμο με την κυβέρνηση. Εκτός του Αλέξη Τσίπρα, και άλλα στελέχη θα βρίσκονται στα σημεία όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της Επιχείρησης, γεγονός που ήδη έκανε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος ο οποίος παρέστη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μεγαλόπολη. Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τη σημαντικότερη δημόσια βιομηχανία της χώρας έναντι πινακίου φακής, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία.

Την έντονη αντίδρασή τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκφράζουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα το ΚΚΕ, που μιλά για "δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί από όλο τον λαό", αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. "Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση-δώρο. Δεν έχουμε καμία ιδιωτικοποίηση με σκοπό την ανάπτυξη. Σε αυτού του στιλ τις ιδιωτικοποιήσεις λέμε όχι", δήλωσε χαρακτηριστικά στον real fm ο Πάνος Καμμένος.

Παρά τις κινητοποιήσεις και την πολιτική αναταραχή που προκαλεί η υπόθεση πώλησης της μικρής ΔΕΗ, πιο νηφάλιες προσεγγίσεις από άμεσα ενδιαφερόμενους κατατείνουν στο ότι ίσως και να μην αξίζει τον κόπο όλη η φασαρία.

Όπως λένε, πρέπει να γίνουν γνωστοί οι πλήρεις όροι της πώλησης ώστε να αξιολογηθεί η ανάληψη βαρών, οι ρυθμιστικοί όροι, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των παγίων, όπως:

· κατάσταση των προς πώληση μονάδων από τεχνική άποψη

· ανάγκες σε επενδύσεις για επιμήκυνση χρόνου ζωής (περίπτωση ΑΗΣ Αμύνταιου)

· αναγκαίες επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία για εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη (περίπτωση ΑΗΣ Μελίτης που έχει έλλειμμα)

· ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας υδροηλεκτρικών,

Κι αυτό διότι διαφορετικά δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει προσφορά. Επιπλέον επισημαίνεται ότι στο «πακέτο» εντάσσεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οποίας την καθιστούν ακατάλληλη για οικονομική λειτουργία υπό τις σημερινές συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν και η ΔΕΗ την υπολειτουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η υπόθεση της μικρής ΔΕΗ έτσι όπως εξελίσσεται πιο πολύ μοιάζει με πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά με ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v