Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγματα και αποκλεισμοί στο διάλογο για την Κεντροαριστερά

Απολογισμός της πρόσκλησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κουμουνδούρου. Πληθαίνουν οι συναντήσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Διχασμός στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη για τις συνεργασίες.

Ανοίγματα και αποκλεισμοί στο διάλογο για την Κεντροαριστερά

Πυρετός διαβουλεύσεων, παρασκηνιακές διεργασίες, καθώς και προσκλήσεις με θετικές και αρνητικές ανταποκρίσεις συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τρεις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και τα μηνύματα της κάλπης, οι ζυμώσεις τόσο μέσα στα κόμματα όσο και μεταξύ αυτών έχουν πληθύνει, με ζητούμενο τον κοινό τόπο συνεννόησης και τη διερεύνηση του εδάφους για τη δυνατότητα ενός ευρέως συνασπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και με προοπτική διακυβέρνησης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τα ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνονται, με τους παπανδρεϊκούς βουλευτές να παίρνουν αποστάσεις από τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Την ίδια ώρα πράσινα στελέχη πραγματοποιούν συναντήσεις με άλλα της ΔΗΜΑΡ, στοχεύοντας σε πρωτοβουλίες που θα φέρουν τα κόμματά τους πιο κοντά. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, μετά την εκλογική συντριβή του, κινδυνεύει με διάσπαση, με άλλους βουλευτές του να κοιτάζουν προς Ελιά και Ποτάμι και άλλους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δε Ποτάμι, που πραγματοποιεί από χθες το πρώτο του συνέδριο, θέλει να διαδραματίσει το ρόλο του ρυθμιστή, συμμετέχοντας στην επόμενη κυβέρνηση.

Είναι μία συνοπτική εικόνα του χάρτη της κεντροαριστεράς, ο οποίος βέβαια αλλάζει ανά τακτά διαστήματα, καθώς οι μετακινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι συχνές και οι συσχετισμοί εναλλάσσονται τάχιστα. Κοινή γλώσσα μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα επιτευχθεί αυτό, ωστόσο οι εξελίξεις και ο κίνδυνος αφανισμού κομμάτων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εφαρμογή του ρητού "η ισχύς εν τη ενώσει".

Στην Κουμουνδούρου, με αφορμή τη μικρή ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσπάθεια σύγκλισης με άλλα κόμματα με κοινό τους σημείο τη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι όμως η ΔΗΜΑΡ και φυσικά το ΚΚΕ.

Αναμενόμενη ήταν η παρουσία των ανεξάρτητων βουλευτών Θεοδώρας Τζάκρη, Θόδωρου Παραστατίδη, Πάρι Μουτσινά και Οδυσσέα Βουδούρη, οι οποίοι εν όψει της ψήφισης των νομοσχεδίων στην Βουλή, αναμένεται να συνεργαστούν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να αποτελέσουν κομμάτι αυτής. "Ναι" στην πρόταση Τσίπρα είπαν επίσης η Λούκα Κατσέλη, αλλά και ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, η επίσημη ένταξη του οποίου βρίσκει εμπόδια στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες. Αυτές πάντως τις πρωτοβουλίες μόνο θετικά δεν βλέπει το αριστερό ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που σημειωτέον ελέγχει περίπου το 30% του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γλυκοκοιτάζουν και προς το Ποτάμι, στην προσπάθεια εξασφάλισης μελλοντικών συμμαχιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, χαιρετίζοντας χθες το πρώτο συνέδριο του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Μήνυμα πάντως, που δεν ελήφθη θετικά από το γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος κατά την ομιλία του στη συνέχεια, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Κουμουνδούρου: "Κάποιοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλες τις σπατάλες και όλα τα αιτήματα. Οι καινούργιοι "εραστές της εξουσίας", αυτοί που έγιναν ισχυροί μέσα στην απελπισία της κρίσης, ακολουθούν την ίδια συνταγή", σημείωσε με εμφανείς τις αιχμές του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωράκης δεν εστίασε "ούτε στα δεξιά ούτε στα αριστερά", αλλά, όπως είπε, "θέλουμε να γίνουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα σαρώσει την κοινωνία".

Στο χθεσινό συνέδριο, πάντως, ιδιαίτερη αξία έχουν οι παρουσίες τεσσάρων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των Γρηγόρη Ψαριανού, Νίκης Φούντα, Κατερίνας Μάρκου και Σπύρου Λυκούδη, καθώς και δύο ανεξάρτητων βουλευτών, του Βασίλη Οικονόμου και του Πέτρου Τατσόπουλου, οι οποίοι δεν αρνούνται ότι θα ήθελαν έναν ευρύ συνασπισμό μεταξύ Ελιάς, ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί το «άνοιγμα» που έκαναν στο Σταύρο Θεοδωράκη και «Το Ποτάμι» οι Π. Τατσόπουλος και Γ. Καμίνης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Άλλα στελέχη, πάντως, του κόμματος του Φώτη Κουβέλη συγκλίνουν περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει το "μεγάλο βήμα" προς τα αριστερά. Μεταξύ τους, η Μαρία Ρεπούση, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Γιάννης Πανούσης, η Ασημίνα Ξυροτύρη και ο Νίκος Τσούκαλης. Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Κουβέλης επιμένει στην αυτονομία, γι' αυτό άλλωστε δεν έκανε αποδεχτή την πρόσκληση Τσίπρα στην εκδήλωση για τη ΔΕΗ.

Άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει τα κοινά γεύματα και διαπιστώνοντας ότι τα κόμματά τους καθυστερούν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να φέρουν πιο κοντά τον μεταξύ τους διάλογο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα προτίθενται να πραγματοποιήσουν σύντομα και σχετική δημόσια εκδήλωση. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης και Συμεών Κεδίκογλου και από τη ΔΗΜΑΡ οι Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα.

Ειδικά οι "παπανδρεϊκοί" του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραίτης και Φίλιππος Σαχινίδης, με χθεσινές παρεμβάσεις τους, κράτησαν σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση στην οποία -υπενθυμίζεται- συμμετέχει το κόμμα τους.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που παρακολουθεί με προσοχή τις συγκεκριμένες διεργασίες και συγκαλεί για τις 7 Ιουλίου το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου θα περιγράψει το σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ θα οριστεί επιτροπή που θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο διάλογο για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v