Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κούρεμα» σε επιχειρηματικά δάνεια βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Οι τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιες εταιρίες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ. Στόχος να «αναπνεύσει» η οικονομία. Από Σεπτέμβριο οι αναδιαρθρώσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
«Κούρεμα» σε επιχειρηματικά δάνεια βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Το δάκτυλο επί το τύπο των ήλων, σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ήτοι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στην αδυναμία πρόσβασης των υγιών εταιρειών στη χρηματοδότηση, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης «υπάρχουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση, την ίδια ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Γι' αυτό και πρέπει να δουλέψουμε κυβέρνηση και τραπεζίτες με κοινό στόχο να "αναπνεύσει" η πραγματική οικονομία και να αλλάξει η εικόνα στην αγορά".

Για να συμπληρώσει "αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο 'κούρεμα', οι τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιες από αυτές που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν", προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "όσες είναι να κλείσουν, θα κλείσουν".

Ο ίδιος σημείωσε ότι σκοπός δεν είναι η οικονομία να περιμένει νέα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά η ανάπτυξη να βασιστεί σε υπάρχουσες επιχειρήσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι, ώστε να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στόχος του νέου υπουργού είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο μακροπρόθεσμο με συγκεκριμένους στόχους και ένα πλάνο επίσης συγκεκριμένο για τη μετακίνηση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που κατ' επέκταση θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο, σχολίασε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην αγορά ώστε να επανέλθουν οι επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία. Ειδικά για το ισχύον πτωχευτικό δίκαιο, ανέφερε ότι σήμερα ενέχει την έννοια του ψόγου, ωστόσο στις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να επαναφέρει τις επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v