Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ... ενώνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Σφοδρή αντιπαράθεση για υποβρύχια και «17 Νοέμβρη». Με τον Πάρη Κουκουλόπουλο συνεχίστηκαν και χθες οι ενδοκυβερνητικές «παραφωνίες». Ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ... ενώνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Προεκλογικό κλίμα θύμισε η χθεσινή μέρα, με τη συγκυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά, με δύο αφορμές.

Η πρώτη σχετίζεται με την υπόθεση των υποβρυχίων και τη σχετική δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου, ημέρα όπου αυτή ολοκλήρωνε εσπευσμένα τις εργασίες της (αυτό σημαίνει παραγραφή των όποιων ευθυνών προέκυπταν) και η δεύτερη με την υπεράσπιση που παρείχαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλος της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρό. Και στις δύο περιπτώσεις η αντιπαράθεση των δύο πλευρών ήταν έντονη, και το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες να μην κυριαρχούν στην επικαιρότητα οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις και η δυσλειτουργία του νέου υπουργικού σχήματος.

Το ζήτημα των υποβρυχίων αφορά την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε όταν στις 20 Δεκεμβρίου 2013 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της προ δύο ημερών συνεδρίασης της Ολομέλειας σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τελικά απορρίφθηκε, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει συνέχεια στο θέμα μέσω της Δικαιοσύνης.

Οι εκπρόσωποι αυτής, βάσει του νόμου, δεν μπορούσαν να ψάξουν περισσότερο την υπόθεση την οποία όφειλαν -όπως και έκαναν- να διαβιβάσουν και πάλι στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του και με κυρίαρχο επιχείρημα την «όχι τυχαία» μέρα που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή, την ώρα δηλαδή που αυτή έκλεινε, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «είναι συνέταιροι και στη συγκάλυψη σκανδάλων», ενώ έκανε λόγο και για μεθόδευση με στόχο να τη γλιτώσει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τέχνασμα» την πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε «δήθεν φάκελο δικογραφίας». Παράλληλα, επέκρινε τους δύο εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση για «παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση» και ζήτησε πειθαρχική έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη που μίλησε για φαρσοκωμωδία της Κουμουνδούρου, δηλώνοντας πως η Βουλή έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας στην απόρριψη της πρότασης για εξεταστική.

Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη και Βασιλική Κατριβάνου που κατέθεσαν υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμπαθεί την τρομοκρατία» κι η Κουμουνδούρου απάντησε ότι για το αδίκημα «έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη» και ότι η πρωτοβουλία των δύο στελεχών της αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραμένουν οι κόντρες

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες δεν λένε να κοπάσουν. Χθες, ήταν σειρά ενός ακόμα νεοεισερχόμενου υπουργού, και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου, να σηκώσει το δικό του μπαϊράκι ενάντια στην κυβερνητική γραμμή. Αιτία το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αφορά άμεσα την Κοζάνη, εκλογική περιφέρεια του πράσινου υπουργού. Μιλώντας στον Βήμα FM, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος» και έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα τη «μικρή ΔΕΗ», την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ανάβοντας νέες φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πονοκέφαλοι στο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως εσωτερικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, καθώς αρκετά έντονη είναι τις τελευταίες μέρες η κριτική που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις επιλογές του. Μετά το κείμενο των 53 στελεχών (ανάμεσά τους και δέκα βουλευτές) που αξίζει να σημειωθεί ότι πολιτικά βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες τη σκυτάλη πήρε η πασοκογενής πτέρυγα του κόμματος που με επικεφαλής τον Μητρόπουλο πήρε σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία.

Μεταξύ άλλων, ζητά να δοθεί έμφαση στο άνοιγμα προς τις κοινωνικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αντιτάσσονται στο μνημόνιο, ενώ αφήνει αιχμές επειδή δεν συνεχίστηκε την τελευταία διετία το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για μία ακόμη φορά τελευταία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας έκανε στροφή προς το κέντρο, ζητώντας να αποφευχθεί «το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ το '58, όπου ενώ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το '61 να πέσει από το 24% στο 14%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v