Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Σε τρεις άξονες η αλλαγή πολιτικής

Η νέα ατζέντα που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες και πώς χαράσσονται οι διαφορετικές γραμμές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τι συζητείται στο Μαξίμου, ποια μηνύματα στέλνουν οι δανειστές. Το τετ α τετ Σαμαρά - Σόιμπλε.

Κυβέρνηση: Σε τρεις άξονες η αλλαγή πολιτικής

Με τις φράσεις «υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων» και «είναι η ώρα να βάζουμε κι εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων» στην προχθεσινή συνέντευξή του στο Βήμα ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. Και μπορεί η... φιλολαϊκή ρητορική του ΠΑΣΟΚ, για να κάνει διακριτή την ύπαρξή του στην κυβέρνηση, να προκαλεί εντάσεις και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, ωστόσο είναι δεδομένο ότι βούληση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, είναι να περάσει το μήνυμα ότι αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την καθημερινότητα του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η σκέψη για αναθεώρηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής (πάντα, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος).

Πρόκειται για μια στρατηγική που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, αλλά έχει ήδη κινητοποιήσει «αμυντικούς» μηχανισμούς στις Βρυξέλλες.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή παρέμβαση-μήνυμα από την Ε.Ε. ότι η ικανοποίηση των δώδεκα προαπαιτούμενων δεν είναι μόνο βασική προϋπόθεση για να λάβουμε τις δύο εκκρεμείς δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και για να προχωρήσει η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα του χρέους.

Το θέμα εξετάσθηκε και στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της Ν.Δ. ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας.

Η σύσταση της τετραμελούς αυτής ομάδας συμφωνήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου (μετά τα τελευταία κρούσματα δυσλειτουργίας), αλλά και για τον προσδιορισμό των θεμάτων και της στρατηγικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα θα βρίσκεται στην Πορτογαλία για εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο δεν αποκλείεται να συζητήσει την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

Στην κυβέρνηση φέρονται να εξετάζουν μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να ανακουφίσουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, στηριζόμενοι ωστόσο στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Και αυτό, όπως λένε, δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά ξεκίνησε από τη στιγμή που πιστοποιήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το καράβι θα συνεχίσει μπροστά. Αν ένα μέτρο, μια πολιτική, ολοκλήρωσε το έργο της, το καράβι θα στρίψει», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για αναπροσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα:

1. Απολύσεις - Διαθεσιμότητα. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να γίνει συνολική επανεξέταση του ζητήματος. Από τη Ν.Δ., όμως, σημειώνεται πως πρόκειται για τις συμφωνημένες απολύσεις, οι οποίες μάλιστα ορίζονται από το δεύτερο μνημόνιο που υπογράφηκε επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα. «Αν η κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί το ζήτημα των απολύσεων θα ήμουν ο ευτυχέστερος των υπουργών», δήλωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου κρατά μικρό καλάθι, δεδομένου ότι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης,όπως λένε, δεν είναι πολλά.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης διεμήνυσε πως «εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέλουμε κάθε θέμα που είχε αποφασισθεί σε πρότερο χρόνο και μπορεί να έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκότερες συνθήκες να το ξαναθέτουμε στο τραπέζι».

2. Φορολογία. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της συγκυβέρνησης (συμφωνούν και τα δύο κόμματα) και αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις. Όπως έχει προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί το πλήρες σχέδιο μείωσης των φορολογικών βαρών. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα των δημοσίων εσόδων και των ενδεχομένων πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτους στόχους τον εξορθολογισμό των φόρων στα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης), αλλά και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο τραπέζι μπαίνει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύη που θεωρητικά λήγει φέτος, αλλά η τρόικα πιέζει για διατήρησή της.

3. Ασφαλιστικές εισφορές και ληξιπρόθεσμες εισφορές. Όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα.

Ωστόσο, για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις. Με δεδομένο δε ότι περισσότερες από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους, έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο.

Γι' αυτό και βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι η αλλαγή των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα, με αύξηση των δόσεων, ώστε να ανακοπεί το κύμα αύξησης στα «φέσια» που βάζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στο κράτος και τα οποία αβγατίζουν με 1 δισεκατομμύριο κάθε μήνα. Άγνωστο ωστόσο είναι ποια στάση θα κρατήσει η τρόικα στο συγκεκριμένο θέμα.

Η διαπραγμάτευση είναι μια συνεχής διαδικασία, λένε στην κυβέρνηση και επισημαίνουν πως όσο πιο πιστά τηρούνται οι στόχοι, τόσο περισσότερο ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και όλα αυτά έχοντας στον ορίζοντα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που δεν προβλέπεται να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο και τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests στις τράπεζες, από τα οποία θα φανεί αν το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, μπορεί να αξιοποιηθεί στις συζητήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v