Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρχισε η οδύνη των συμβιβασμών στην κυβέρνηση

Ξεπεράστηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις η διαφωνία Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Πώς κατέληξαν στην απόφαση ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Φόβοι και για νέες ενδοκυβερνητικές κόντρες.

Άρχισε η οδύνη των συμβιβασμών στην κυβέρνηση

Μπορεί η διαφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να ξεπεράστηκε ύστερα και από την έκτακτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ένα είναι σίγουρο. Ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα "γραμμής" και ότι ο κίνδυνος για νέες διενέξεις είναι ορατός, κυρίως λόγω της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ.

Στα πρώτα του βήματα, το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό δείχνει σημάδια δυσλειτουργίας, καθώς η συμπόρευση «νέων» και «παλαιών», αλλά πρωτίστως των «γαλάζιων» και «πράσινων» υπουργών δείχνει να μην έχει μπει σε σταθερή πορεία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από την Ελιά, προκειμένου, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, να συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

Εκτός αυτού, όμως, θεωρείται δεδομένο πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει λόγο για την ανάγκη επανατοποθέτησης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας σε μια σειρά θεμάτων, όπως η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αυτός ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου είχε πει πως «το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες», θέτοντας ως προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών και την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συζητήσεις στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσφορία τους για την προσπάθεια προβολής εκ μέρους αυτού ενός διαφορετικού «πιο φιλολαϊκού» προσώπου, στο πλαίσιο μικροκομματικών, όπως λένε, παιχνιδιών. Ταυτόχρονα, εμφανής είναι και η αγωνία τους για τις επόμενες πιθανές «πράσινες» απαιτήσεις, οι οποίες ενδεχομένως -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- να πάνε πίσω τις αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις. Και όλα αυτά, εν αναμονή της άφιξης της τρόικας τον Ιούλιο αλλά και της αναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές των προαπαιτούμενων, με φόντο τις επόμενες δόσεις.

Χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε εσπευσμένα τον κ. Λοβέρδο, βλέποντας το χάσμα για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων να μην γεφυρώνεται και το απόγευμα πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για το έκτακτο τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πάγια θέση του ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα ουσιαστικού έργου και ότι πάση θυσία το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν πρέπει να διαιωνισθεί.

Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε μετά από 2,5 ώρες είναι σαφώς πιο κοντά στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τις δύο πλευρές πάντως να δηλώνουν ευχαριστημένες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, ενώ αν από τα οργανογράμματα των Πανεπιστημίων προκύψουν και νέες θέσεις υπαλλήλων, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητούσε, βάσει της ειλημμένης απόφασης, να επιστρέψουν στην εργασία τους 500-550 υπάλληλοι και ο υπουργός Παιδείας 883.

Νωρίτερα, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, μέσω του Mega, είχε υποστηρίξει ότι τόσο με τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων, όσο και με τους δημοτικούς αστυνομικούς, «φτιάχτηκαν οργανογράμματα και ο κ. Μητσοτάκης δεν τα τηρεί», εκφράζοντας την ανάγκη «να γίνει μία συνολική αποτίμηση όλης αυτής της πολιτικής, να εξεταστεί αν οι 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014 μπορούν να γίνουν λιγότερες υπό το φως των νέων δεδομένων».

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΝΔ παρέπεμπαν σε ομιλία στη Βουλή του κ. Λοβέρδου όταν ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έλεγε πως «το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασε εδώ που μας έφτασε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v