Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισαν τα… όργανα με τις μεταρρυθμίσεις

Γεγονός οι πρώτες δυσλειτουργίες του νέου κυβερνητικού σχήματος. Χωρίς οριστική λύση η διαφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Επαφές Σαμαρά με όλους τους υπουργούς για το συντονισμό του έργου τους.

Αρχισαν τα… όργανα με τις μεταρρυθμίσεις

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, θεωρείτο δεδομένος -και το είχε υπογραμμίσει εμφατικά και το Euro2day.gr- ο κίνδυνος παρεμπόδισης ή έστω ομαλής εξέλιξης των μεταρρυθμίσεων. Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», τα κρούσματα αρρυθμιών ήδη παρουσιάστηκαν.

Η πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση προήλθε από τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που θα βγουν από τη διαθεσιμότητα και θα επανατοποθετηθούν στα Ιδρύματα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για 550 άτομα, όπως ήταν η αρχική συμφωνία, και το υπουργείο Παιδείας για 883 από τους 1.113 συνολικά υπαλλήλους.

Η διαφωνία δεν ξεπεράστηκε παρά τις συσκέψεις που είχαν οι δύο υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τελικά, αργά το βράδυ αποφασίστηκε παράταση στο πρόβλημα. Αυτό θα γίνει με την κατάθεση σήμερα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τροπολογίας ώστε να διατηρηθούν για λίγες μέρες ακόμα σε διαθεσιμότητα 341 διοικητικοί υπάλληλοι, η διαθεσιμότητα των οποίων θα έληγε την προσεχή Κυριακή.

Η εν λόγω ρύθμιση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν είχε ψηφίσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014 (άρα και την αποχώρηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ), είχε δύο φορές αρνηθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, ύστερα από τις καραμπόλες που έγιναν μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν γινόταν αλλιώς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πάντως να δεσμεύεται σ' αυτόν ότι δεν πρόκειται να του απαιτηθούν περικοπές ή απολύσεις προσωπικού. Πρόβλημα που με το «καλημέρα» έκανε την εμφάνισή του.

Η ουσία είναι, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο να θελήσουν να μιμηθούν και άλλοι υπουργοί στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα ο Αργύρης Ντινόπουλος στο Εσωτερικών (που έχει να αντιμετωπίσει την κινητικότητα στους Δήμους) ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον τομέα της Άμυνας. Όπως και να' χει, η δυσλειτουργία στο κυβερνητικό έργο είναι δεδομένη, παρά τις συστάσεις του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς του αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας να συμβάλλει προς αυτήν την προσπάθεια, ξεκίνησε από χθες μπαράζ συναντήσεων με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους δώσει τις κατευθυντήριες οδούς και να τους συντονίσει για τη δύσκολη συνέχεια.

Το απόγευμα από το πρωθυπουργικό γραφείο, εκτός των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου, πέρασαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο αναπληρωτής του Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει αντίστοιχη συνεργασία με τους υπουργούς Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, Υγείας Μάκη Βορίδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από χθες ένα νέο γύρο διεθνών επαφών με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο και υπουργό εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ Χαλέντ, Αλ Χαμάντ αλα Σαμπάχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v