Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Πώς ποντάρει να μαζέψει 34,4 δισ.

Ο άτυπος, πλην φιλόδοξος, στόχος του Ταμείου και τι δείχνει η ανάλυση των υπεραξιών. Το ταβάνι εσόδων από Alpha και Πειραιώς και που πρέπει να φθάσουν οι αποτιμήσεις ΕΤΕ και Eurobank για να πάρει πίσω το ΤΧΣ τα λεφτά του.

ΤΧΣ: Πώς ποντάρει να μαζέψει 34,4 δισ.

Έναν άτυπο αλλά φιλόδοξο στόχο έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, χθες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ορίζοντας ως δυνητικό ανακτήσιμο ποσό από τις τράπεζες τα 34,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 49,7 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στο Ταμείο, μέσω του Δημοσίου, από τον EFSF.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2013 η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, κα Αναστασία Σακελαρίου στάθηκε στα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία στο τέλος της περασμένης χρονιάς ανερχόταν σε 34,4 δισ., ποσό «που αντικατοπτρίζει δυνητική αξία ανάκτησης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η κα. Σακελαρίου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω κάνοντας την αντιδιαστολή με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ σημειώνοντας «αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό (σ.σ τα 34,4 δισ.) είναι υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνεται στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας».

Το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα εισπράξει έσοδα 16 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, έναντι 25 δισ. ευρώ που έβαλε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και άλλων 13 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την εξυγίανση μη βιώσιμων τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το Ταμείο είχε την 31η Δεκεμβρίου ρευστά διαθέσιμα (σ.σ ταμείο και ομόλογα EFSF) ύψους 11,4 δισ. ευρώ και μετοχές Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς που αποτιμούνταν στα 22,58 δισ. ευρώ, ο στόχος δεν είναι μακριά.

Ακόμη και αν κάποιος υποθέσει ότι μεγάλο μέρος της εναπομείνασας απαίτησης των 2,8 δισ. ευρώ από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες θα διαγραφεί με το σχηματισμό νέων προβλέψεων απομείωσης, ο άτυπος στόχος ανάκτησης παραμένει εφικτός.

Οι υπεραξίες, όμως, του ΤΧΣ, το 2013, από τις συμμετοχές του στις τράπεζες προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Alpha Bank.

Η μετοχή της Alpha στις 31.12.2013 αποτιμούνταν στα 0,63 ευρώ, όταν ο μέσος όρος τιμών εξάσκησης warrants ανέρχεται στα 0,50 ευρώ.

Το ΤΧΣ, δηλαδή, δεν πρόκειται να εισπράξει πάνω από 0,50 ευρώ ανά μετοχή της Alpha ακόμη και αν η τιμή της μετοχής φθάσει στο 1 ή στα 2 ευρώ, εφόσον δεν αλλάξει η υφιστάμενη δομή ιδιωτικοποίησης (warrants).

Υπό το πρίσμα αυτό μέρος της υπεραξίας που εμφανίζει το ΤΧΣ είναι λογιστικό και όχι εισπρακτέο εκτός και αν στο μέλλον υπάρξουν προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους warrants, που ανακατέψουν την τράπουλα.

Στον αντίποδα, για να πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε το ΤΧΣ στην Εθνική θα πρέπει η κεφαλαιοποίησή της να εκτιναχθεί στα 17,3 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ στην περίπτωση της Eurobank θα πρέπει η κεφαλαιοποίησή της να πιάσει τα 18,8 δισ. ευρώ από 6,3 δισ. ευρώ σήμερα.

Τέλος, στην περίπτωση της Πειραιώς το ΤΧΣ έχει υψηλές πιθανότητες να εισπράξει το σύνολο των κεφαλαίων που έβαλε συν την προκαθορισμένη απόδοση, καθώς ο μέσος όρος των τιμών εξάσκησης διαμορφώνεται στα 1,94 ευρώ με την τιμή της μετοχής να κλείνει χθες στα 1,78 ευρώ.

Υπό αναθεώρηση τα Πλαίσια Συνεργασίας με τις τράπεζες

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των συμβάσεων Πλαισίων Συνεργασίας (RFAs), που υπογράφηκαν πέρσι, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το Πλαίσιο Συνεργασίας ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου καθώς και θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με (i) την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, (ii) την κατάρτιση και έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, (iii) τις σημαντικές υποχρεώσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τη μεταβολή των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, (iv) την παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και των κινδύνων της Τράπεζας και (v) τα δικαιώματα συναίνεσης του Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v